A zöldséglevesekben az a jó, hogy szinte bármilyen zöldséget belefőzhetünk, amit csak találunk a hűtőben. Mindenki a saját ízlése szerint variálhatja és érdemes a fűszerekkel is kísérletezni egy kicsit. Ha szeretnéd gazdagabbá tenni a levest, akkor egy isteni házi kolbásszal vagy egy jó minőségű virslivel megteheted.
Hozzávalók 4 főre:
- 50 dkg zöldbab
- 4 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 3 db burgonya
- 1 db vöröshagyma
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- 2 gerezd fokhagyma
- só-, bors ízlés szerint
- 2 db babérlevél
- 1 ek őrölt fűszerpaprika
- 5 ek olaj
- 1 púpozott ek liszt
- 1 pohár (175 g) tejföl
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát apró kockára vágjuk, a burgonyát szintén kockázzuk. A répákat felkarikázzuk, a zöldbabot pedig körülbelül 2 cm-es darabokra vágjuk.
Az olajon megdinszteljük a hagymát. Amikor már üveges lett, akkor hozzáadjuk a répákat. Megszórjuk a pirospaprikával és felöntjük 2-2,5 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és a zúzott fokhagymát, valamint a babérlevelet is hozzáadjuk. Közepes lángon főzzük, körülbelül 10 percig, majd a leveshez adjuk a kockára vágott burgonyát és a zöldbabot. Körülbelül további 20 perc kell még neki, ameddig minden zöldség megpuhul.
A habaráshoz a lisztet egy kevés vízzel elkeverjük, majd a tejfölt is hozzáadjuk. A forró levesből merünk hozzá néhány kanálnyit és az egészet alaposan kikeverjük. A habarást a leveshez adjuk és néhány percig együtt főzzük. Végül az apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. Aki szereti, még több tejfölt kínálhat hozzá.
Látok ott lebegni a leves felszínén még valamilyen aprított szárított fűszert. A petrezselymen és babéron kívül viszont a receptben nem szerepel más fűszer. Szeretném megkérdezni, hogy az mi? Kezdő vagyok nem tudom mi illik bele. Köszönöm!