Főzelék hazafias definíciója: „A főzelék beillene hungarikumnak! Szósz máshol is készül, de teljes értékű egytálétel csak a hazai konyhában!”
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg zöldbab
- 1 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejföl
- 3 db babérlevél
- só-, ételízesítő-, ecet ízlés szerint
Rántáshoz:
- 8 dkg finomliszt
- 8 dkg zsír vagy olaj
- kb 4-5 dl víz
- 1 tk őrölt fűszerpaprika
Elkészítés:
A zöldbabot megtisztítjuk, végeit eltávolítjuk és 2-3 cm-es darabokra vágjuk, megmossuk. Kb 1-1,5 l vízben feltesszük főni. Ízesítjük sóval, ételízesítővel, babérlevéllel és beletesszük egészben a vöröshagymát, valamint a zúzott fokhagymát. Puhára főzzük (kb. 45 perc), majd a hagymát eltávolítjuk.
A lisztből az olajjal v. zsírral rántást készítünk,a tűzről félrehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát és a hideg vízzel simára keverjük és berántjuk a főzeléket. A tejfölt is hozzákeverjük, ha kell pici ecettel még ízesítjük.
Én debreceni pörkölttel tálaltam, de sült oldalassal, fasírttal is szoktam készíteni.