A jellegzetes illatú zeller nagyon egészséges és méregtelenítő hatású. Többféleképpen elkészíthetjük, de krémleves formájában nem tévedhetünk. Gyógyító fogás lehet egy tányér forró leves a náthás időszakban, de máskor is, ha egy finom krémes levesre vágysz!
Hozzávalók 4 főre:
- 1 db nagyobb (kb. 40 dkg) zellergumó
- 3 db burgonya
- fél szál póráhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 5 dkg vaj
- 2 dl tejszín
- 1,5 l zöldségleves
- só-, bors ízlés szerint
- 1 csipet szerecsendió
A tálaláshoz:
- pirított zsemle vagy kenyérkocka
- egy kevés petrezselyemzöld vagy zellerzöld
Elkészítés:
A vöröshagymát apróra vágjuk és a vajon párolni kezdjük. Hozzáadjuk a felszeletelt póréhagymát és a kockákra vágott zellergumót. Pár percnyi dinsztelés után felöntjük a levessel. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A megtisztított, kockákra vágott burgonyát is hozzáadjuk. Amikor a zöldségek megpuhultak, egy botmixerrel pürésítjük a levest. Végül a tejszínt is belekeverjük és még egyet forralunk rajta.
Pirított zsemlekockákkal és apróra vágott petrezselyemzölddel vagy zellerzölddel megszórva tálaljuk.