Isteni finom és kihagyhatatlan élvezet! 🙂
Egyszerűen imádom az ilyen sülteket, mindenféle ízletes mázzal pácolva, illetve kenegetve, amit hihetetlenül sokféleképpen lehet variálni. Most whiskyvel ízesítettem.
Hozzávalók 4 főre:
- 1,5 kg oldalas
- 1 db vöröshagyma
- 2 db marhahúsleves kocka
- kb. 8-10 db egész feketebors
- 5 dl paradicsom püré
- 1 dl whisky
- só-, bors ízlés szerint
- 1 tk frissen őrölt koriandermag
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 dl méz
Elkészítés:
Az oldalast megtisztítjuk, feldaraboljuk, megmossuk. A vöröshagymával, a szemes borssal és a leveskockával ízesített vízben, körülbelül egy órát főzzük. A főzőléből kiszedve, hagyjuk kihűlni és megszáradni a húst. A pác hozzávalóit: a paradicsompürét, a whiskyt, sót, borsot, koriandert, a zúzott fokhagymát és a mézet összekeverjük. Az előkészített oldalasokat alaposan megforgatjuk a pácban és tepsibe sorakoztatjuk őket. A sütőt előmelegítjük 160 fokra (légkeveréses, ha van) és körülbelül egy órát sütjük. Közben többször is a megmaradt, ízletes páccal kenegetjük, és félidőben a húst is megfordítjuk. Ezután 200 fokra emeljük a hőfokot (alsó-felső sütésen) és körülbelül még 20 perc alatt ropogósra sütjük az oldalast. Természetesen, ha van rá lehetőség, grillen is süthetjük!
Amerikai káposzta salátával és majonézes tojásos burgonyasalátával tálaltam, de egy steak burgonya is kiváló körete lehet.