A whiskeyt nem csak inni lehet! 🙂
Lehet sokan nem gondolnák, de ez az alkohol népszerű hozzávalója számos receptnek. Például különböző desszerteknek, valamint szószoknak, mártásoknak. Ajánlom grill húsokhoz is. Nagyon izgalmas, pikáns mártás. Nem túl erős a whiskeytől, nem dominál az „alkoholosság”, csak éppen hogy „megfűszerezi”.
Hozzávalók 4 főre:
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 ek olaj
- 1 ek barnacukor
- 5 ek ketchup
- 1 tk almaecet
- 1 ek szójaszósz
- 1 ek Worcestershire szósz
- só-, bors ízlés szerint
- 3 cl whiskey
- 0,5 dl víz
Elkészítés:
A hagymát finomra vágjuk és az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd jöhet hozzá a barnacukor, amivel karamellizáljuk. Hozzáöntjük a ketchupot, szójaszószt, worcestershire szószt, az almaecetet és a vizet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Néhány perc alatt összefőzzük. Végül a whiskeyt beleöntjük, amivel már csak további egy percig főzzük. Egy szűrőn átszűrjük a szószt, hogy lágy, selymes mártást kapjunk.
Az étel amihez készült a Whiskeys, pikáns szószos csirkemell gombaraguval és édesburgonya pürével.