Skip to content

Wellington sertésszűz steak burgonyával és párolt zöldbabbal

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

Az eredeti változat bélszínből készül, de sertésszűzből, hátszínből, vagy akár pulykamellből is isteni finom és nem utolsó sorban olcsóbb! A Wellington elnevezés, tésztaköpenyben, gombapéppel sült mennyei pecsenyét jelent, amely ékessége lehet bármilyen ünnepi asztalnak. Wellington Arthur herceg valószínűleg nem is álmodta, hogy hírét nem elsősorban Napóleon fölött aratott waterloo-i győzelmének köszönheti majd, hanem a róla elnevezett fenséges ételnek.


Hozzávalók 4 főre:

  • kb. 80 dkg sertésszűz (egyenlő vastagságú, középső része)
  • 50 dkg csiperke gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • só-, bors ízlés szerint
  • 1 cs petrezselyemzöld
  • kb. 10 dkg mustár
  • kb. fél dl olaj
  • 1 cs (270 g) leveles tészta
  • 20 dkg fekete erdei sonka
  • 1 db tojás sárgája (a kenéshez)

 

 

 

Elkészítés:

A húst előkészítjük, lehártyázzuk és a felesleges inaktól megtisztítjuk. Ha szükséges, akkor a két végét levágjuk, hogy egyenletesen vastag legyen a hús.

 

 

Egy serpenyőben olajat forrósítunk. A húst sózzuk, borsozzuk, majd 4-5 perc alatt kérget sütünk rá. Forgatásához ne villát, hanem csipeszt használjunk, ne szúrjuk meg a húst. Pár perc múlva kenjük be mustárral és tegyük félre. Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a szintén aprított gombát, a zúzott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, majd addig sütjük, míg a levét teljesen el nem fövi. Ezután botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk az aprított petrezselyemzöldet. Egy folpack fóliára párhuzamosan, kis átfedéssel kiterítjük a vékony sonkaszeleteket, eloszlatjuk rajta a kihűlt gombát és ráhelyezzük a mustárral megkent húst.

 

 

Összetekerjük a fóliával, mint egy szaloncukrot és hűtőbe tesszük körülbelül 30 percre.

 

 

A leveles tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk, szintén folpackra rakjuk ugyanúgy, mint a húsnál. Akkora legyen, hogy a hús kényelmesen beleférjen. A hűtőből kivett sertésszüzet, fólia nélkül a tésztára helyezzük. A tésztát szorosan feltekerjük rá a folpack segítségével. Ha körbeért, a felesleget levágjuk, a széleit behajtjuk és a fóliával jó szorosan (szintén a szaloncukrot utánozva) feltekerjük. Szép, henger alakú legyen! Szintén minimum 30 percre a hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon. A hűtőből kivéve kicsomagoljuk, majd a tojás sárgájával bekenjük. Egy kés hátával tetszőleges mintát húzhatunk a tészta tetejére, és a maradék tésztából akár díszítést is készíthetünk, amiket tojássárgájával rögzítünk.

 

 

 

Egy kicsit megsózzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 200 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 35 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

Legalább 15 percig pihentetjük, majd éles késsel körülbelül 1 centiméter széles szeletekre vágjuk. Nálam steak burgonya és párolt zöldbab készült mellé köretnek, valamint egy isteni, mondhatnám úgy is, hogy a kedvenc mártásom, a zöldbors mártás.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük