Miért béles? Azért, mert töltött, méghozzá tésztába töltött, túrós tészta.
A Vargabéles tulajdonképpen a túrós rétes gazdagabb kiadása, ugyanakkor elkészítése sokkal egyszerűbb. Ha a túrós rétest szereted, a Vargabélest imádni fogod! Ha a mazsolát nem kedvelitek, akkor elhagyható belőle, de így teljes igazán az élmény.
Hozzávalók 4 főre:
- 50 dkg túró
- 25 dkg cérnametélt
- 1 doboz (175 g) tejföl
- 2 db tojás
- 5-10 dkg mazsola (ízlés szerint)
- 1 csomag (150 g) réteslap (6 lap)
- 5 dkg vaj
- 1 db citrom reszelt héja
- 6 ek cukor, ízlés szerint lehet több is
- 1 csipet só
- 2 csomag vaníliás cukor
A kenéshez:
- 0,5 dl olaj
- 1 db tojás
A tálaláshoz:
- porcukor
Elkészítés:
A cérnametéltet enyhén sós vízben 1-2 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük és forrón összekeverjük az olvasztott vajjal, és hagyjuk kihűlni. A túrót egy tálba tesszük és egy villával összetörjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tejfölt, a tojás sárgáját, a mazsolát. Az egészet alaposan összekeverjük. A tojások fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk, majd apránként, óvatosan a túrós masszához keverjük. A vajas tésztát is hozzákeverjük a túrós, habos masszához. Egy körülbelül 32×22 cm-es tepsit olajjal kikenünk és belehelyezzük a réteslapot úgy, hogy a tepsi oldalát is befedje. Lekenjük olajjal, majd szintén ráhelyezünk egy réteslapot. Ezt is lekenjük olajjal, és mehet rá a harmadik lap. Erre öntjük a túrós masszát, majd egyenletesen elsimítjuk. A töltelék tetejét befedjük a maradék három réteslappal: az első kettőt lekenjük szintén olajjal, a harmadikat pedig felvert tojással. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és körülbelül 35 perc alatt szép pirosra sütjük. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, majd ízlés szerint szeleteljük és a tetejét porcukorral megszórjuk.