A tavalyi évben a karanténkonyha sztárja volt ez a fahéjas-pudingos sütemény! Egy szuper desszert lehet, illetve akár reggelire is ehetjük kakaóval vagy langyos tejjel. Aki még nem kóstolta, ne várjon vele, mert ez a süti isteni finom!
Hozzávalók: ( 12 db )
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 3 ek cukor
- 1 kk só
- 3 dl langyos tej
- 3 dkg friss élesztő
- 6 dkg lágy vaj
- 1 db tojás
- 2 db tojássárgája
A krémhez:
- 6 dl tej
- 2 cs. vaníliás pudingpor
- 6 ek cukor
- 5 dkg vaj
A tetejére:
- 2 ek olvasztott vaj
- 1 ek fahéj
- 5 ek cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
Elkészítés:
Elkészítjük a vaníliás krémet: a tejből, cukorból és a pudingporból a szokásos módon sűrű pudingot főzünk. Még melegen belekeverjük a vajat és hűlni hagyjuk.
Elkészítjük a tésztát: a langyos tejhez adunk egy teáskanál cukrot, elkeverjük és belemorzsoljuk az élesztőt. Langyos helyen pár perc alatt felfuttatjuk. Egy tálba tesszük a lisztet és a többi hozzávalót, valamint az élesztős tejet is. Összegyúrjuk és a végén beledolgozzuk a lágy vajat is. A tésztát alaposan kidolgozzuk és langyos helyen körülbelül egy órát kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk. Elfelezzük és hat-hat egyenlő részre osztjuk, így lesz 12 darab összesen. A darabokat gombócra formázzuk, majd egyesével hosszú téglalapokká nyújtjuk. Az egyik végén az egyharmad részét derelyevágóval vagy egy késsel ujjnyi széles csíkokra vágjuk. A középső harmadra teszünk a vanília krémből. A tészta széleit pedig ráhajtjuk, majd az üresen hagyott részét ráhajtjuk a pudingos részre és fordítunk rajta egyet. Így a csíkozott tészta lesz felül. A megtöltött tésztákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Egy konyharuhával letakarjuk és körülbelül fél óráig pihentetjük.
Ezután 180 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük.
A cukrot, a fahéjat és a vaníliás cukrot összekeverjük. A vajat megolvasztjuk. Amikor megsültek a rudacskák, akkor megkenjük az olvasztott vajjal. Végül meghempergetjük a fahéjas cukorban. Ízlés szerint akár csokoládé pudinggal is tölthetjük.