A klasszikus vadas marhából készül, de elterjedt ma már más húsféléből is például: csirke, nyúl vagy sertésből. A leginkább hozzáillő köret a zsemlegombóc. A vadas mártás egy sárgarépás, pikáns mustáros mártás. Szerintem isteni finom!
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg sertéskaraj vagy marhafelsál
- 4 db sárgarépa
- 2-3 db fehérrépa
- fél zeller
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 3 db babérlevél
- kb. 5 dl húsleves alaplé
- só-, bors-, citromlé ízlés szerint
- 1 kis pohár tejföl (150 g)
- 1 ek mustár
- 1 ek cukor
- 1-2 ek liszt
- fél dl olaj
Zsemlegombóchoz:
- 5 db szikkadt zsemle
- 2 db közepes fej vöröshagyma
- 5 dkg vaj
- 5 db tojás
- kb. 1 dl tej
- 2 ek finomliszt
- só-, bors-, szerecsendió ízlés szerint
- fél cs petrezselyemzöld (aki szereti)
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát megdinszteljük egy magas falú serpenyőben kevés olajon. A húst, ha marhahús akkor lehártyázzuk, majd vékonyra szeleteljük. Ha szükséges kicsit kiklopfoljuk és a hagymára tesszük. (Én most sertéskarajból készítettem.) Mindkét oldalukat hirtelen elősütjük, majd fedő alatt pároljuk, miközben felöntjük húslevessel. Hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt sárga- és fehérrépát, a zellert valamint a fokhagymát is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet.
Ha sertéshúsból készül, akkor kb. 1 óra, ha marhahúsból, akkor kb. 2 óra alatt puhul meg a hús. (A marhahúsnál segítség lehet: a hús akkor jó, ha fakanalat nyomva hozzá, szinte szétesik!)
Tehát, ha a hús megpuhult, akkor kivesszük és a babérlevelet is. Majd a zöldségeket a lével együtt összeturmixoljuk. Egy másik edényben a cukrot karamellizáljuk, utána hozzáadjuk a pürésített zöldségeket. A tejfölt simára keverjük a liszttel és egy kevés hideg vízzel, majd ezzel sűrítjük be a mártást. Ízesítjük mustárral és citromlével, ha szükséges még sóval borssal. Pikáns legyen! Jól összeforraljuk. Tálaláskor a hússzeletekre merjük a vadas mártást. Köretnek zsemlegombócot és / vagy spagettit, makarónit adhatunk hozzá.
Zsemlegombóc elkészítése:
Egy nagy tálba rakjuk az apró kockára vágott zsemléket, hozzáadjuk a petrezselymet és a lisztet. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A vajon kevés sóval megpároljuk a finomra vágott hagymát, majd ezt is hozzáadjuk. Végül a tojásokat felverjük a tejjel és a többi alapanyaghoz keverjük. Alaposan átforgatjuk és fóliával letakarva, ha van rá mód, 1-2 órán át hűtőben állni hagyjuk. Ezután forrásban lévő sós vízbe, vizes kézzel formázott gombócokat rakunk, majd takarék lángon kb. 10 percig főzzük.
Okvetlen kipróbálom,imádjuk a vadast.