A leves a legtöbb család ünnepi asztalán nem hiányzik a többfogásos menü elejéről, a hétköznapokban azonban mintha mégis el lenne hanyagolva!
A húsleves vasárnapi családi ebédek elmaradhatatlan fogása, lábadozó betegek „gyógyszere” és sok étel kiinduló alapja. Sokféle húsból készülhet, gyakori a szárnyasból készült, tyúkhúsleves is, melyhez zöldségeket adunk. A hosszú időn át, alacsony hőmérsékleten történő főzés során a húsból és a csontokból rengeteg ízanyag oldódik ki, ezek adják az étel koncentrált ízét. Általában leszűrve és zsírtalanítva szokás tálalni.
Hozzávalók 5-6 főre:
- 1,5-2 kg tyúk
- 4 nagy db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 db zeller
- 1 db karalábé
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 1 db zöldpaprika (kisebb)
- só, egész bors ízlés szerint
- 1 cs friss petrezselyemzöld
- levestészta (ízlés szerint, pl. eperlevél, csigatészta)
Elkészítés:
A tyúkot tetszőlegesen feldaraboljuk és hideg vízben lassú tűzön elkezdjük főzni. Időnként lehabozzuk. A zöldséget megpucoljuk és hasábra vágjuk, vagy akár egészben is hagyhatjuk. Ha már nincs több habja, beletesszük a zöldségeket, a fokhagymát, a hagymát, a zöldpaprikát és a szemes borsot . Ízlés szerint sózzuk. Nagyon lassú tűzön, gyöngyözve főzzük. A főzési idő a tyúk korától függ. (3-4 óra) Ha megpuhult, a levest leszűrjük és lehetőleg házi tésztát főzünk bele. Tálaláskor friss petrezselyemzöldet szórunk a tetejére.