Süsd meg otthon az egyik örök kedvenc péksütit. Hidd el, össze sem lehet vele hasonlítani a boltit! 🙂
Jobb, ha tudod, hogy a pékségekben készült süteményekben sok olyan anyag, állomány javítók és hasonlók találhatóak, melyek az otthon sütöttben nem fordulhatnak elő! Ezért is ajánlom szeretettel ezt a finom túrós batyumat, a korábban készített isteni kakaós csigám mellett.
Hozzávalók 4-5 főre (nekem 20 darab kisebb méretű batyum lett):
- 25 dkg finomliszt
- 25 dkg rétesliszt
- 3 dl tej
- 2,5 dkg (fél kocka) élesztő
- 2 db tojássárgája
- 3 ek cukor
- 4 ek olvasztott vaj
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 2 db tojásfehérje
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3-4 ek búzadara
- 1 tk reszelt citromhéj
- 5 dkg porcukor (ízlés szerint)
A tetejére:
- 1 db felvert tojás
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk és teszünk bele a cukorból két kiskanállal, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Körülbelül 10 percig meleg helyen hagyjuk, letakarva felfuttatjuk az élesztőt. Ez idő alatt, egy nagy tálba tesszük a lisztet és elkeverjük a többi cukorral. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a vajat, a sót és a megkelt élesztőt. Alaposan elkeverjük és bedagasztjuk a tésztát. Keverőtálban, vagy egy tálban konyharuhával letakarva, meleg helyen, körülbelül egy óra alatt duplájára kelesztjük a tésztát.
Elkészítjük a tölteléket: a tojások fehérjéből a cukor egy részével kemény habot verünk. A túrót villával áttörjük és hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a cukor másik felét, a reszelt citromhéjat és a búzadarát. Ekkor hozzáadjuk a tojáshabot, egy szilikon lapáttal óvatosan beleforgatva.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, kettévesszük és körülbelül fél cm vastagságúra nyújtjuk. Egy pizzavágóval négyzeteket vágunk (körülbelül 10×10 cm-es) és mindegyik közepére egy jó evőkanállal teszünk a túrókrémből. Átlósan összecsípjük a sarkokat, és összenyomkodjuk, hogy ne nyíljon szét sütéskor. (Semmi gond, ha pár darab szétnyílik, nekem is volt ilyen! :))
A sütőpapírral bélelt tepsiben, letakarva még fél órát kelesztjük, majd megkenjük egy felvert tojással és 180 fokon körülbelül 20 perc alatt arany színűre sütjük. Tálaláskor porcukorral megszórjuk.