A hagyományos, mindenki számára ismert és kedvelt túrógombóc után jöjjön egy másik, nem annyira ismert változat. Sokkal finomabb, vagy legalábbis hasonlóan finom! Kevésbé macerás elkészíteni, mint a másik túrógombócot. Melegen, frissen a legjobb, de ami még jó pont neki, hogy másnap sem keményedett meg a gombóc, hanem melegítés után ismét kifogástalan volt.
Szóval ez a túrógombóc szerintem zseniális! 🙂
Hozzávalók 4 főre:
- 0,5 kg túró
- 1 db nagyobb zsemle
- kb. 1,5 dl tej
- 3-4 dkg zsemlemorzsa
- 1 db tojás
- 10 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
A szószhoz:
- 1 nagy pohár (315 g) tejföl
- 4 ek cukor
- 1 db tojás
- 1 cs vaníliás cukor
További hozzávalók:
- 2 ek vaj
- 2 ek zsemlemorzsa
- kb. 1 ek cukor
Elkészítés:
A szikkadt zsemlét a tejbe áztatjuk, amikor felszívta a tejet, kicsavarjuk és hozzáadjuk a többi hozzávalót, a túrót, a cukrot, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat. Végül a tojást és a zsemlemorzsát is. Alaposan összekeverjük. Egy hosszúkás jénait vajjal kikenünk és nagy gombócokat készítünk a masszából, majd a jénaiba sorban lerakjuk őket. A szósz hozzávalóit (tejföl, cukor, vaníliás cukor, tojás) elkeverjük és leöntjük a gombócokat vele. 200 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30 perc alatt megsütjük. Közben egy serpenyőben vajat, zsemlemorzsát, cukrot teszünk és kevergetve megpirítjuk. A megsült túrógombócot megszórjuk a pirított zsemlemorzsával és már tálalhatjuk is.