A dagadó egy szépen tálalható étel, lehűtve akár hidegtálak szereplője is lehet. A tölteléket rengetegféleképpen variálhatjuk, éppen ezért soha nem lehet megunni. Régen ezt az ételt anyukám májas töltelékkel készítette, de mivel a családom nagy része és többek között én sem kedvelem a belsőségeket, ezt a dagadót külön miattunk kísérletezte ki, és készítem azóta én is ezt a változatot.
Hozzávalók 4-5 főre:
- 1 kg sertésdagadó
- 30-40 dkg darált sertéshús
- 1 db tojás
- 2 db zsemle (szikkadt)
- só, bors, ételízesítő, őrölt fűszerpaprika ízlés szerint
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
Elkészítés:
A dagadót óvatosan felszúrjuk (én általában a hentest kérem meg). A zsemléket hideg vízbe áztatjuk. A meghámozott fokhagymát apróra vágjuk, a friss petrezselyemzölddel együtt. A darált húshoz hozzáadjuk az alaposan kicsavart zsemlét, tojást, fokhagymát és a petrezselyem zöldjét. Sóval, borssal, ételízesítővel, és őrölt pirospaprikával ízesítjük. A tölteléket jól összedolgozzuk, majd a dagadó üregébe töltjük. A végét hústűvel összetűzzük, vagy összevarrjuk. Kívülről a húst sózzuk, borsozzuk. A tepsibe kevés vizet öntünk, és alufóliával letakarva 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütési fokozaton) kb. 1,5 óráig sütjük (ha szükséges a vizet még pótoljuk). Majd levesszük a fóliát, és mindkét oldalát pirosra sütjük. A megsült dagadót néhány percig pihentetjük, ujjnyi vastagra szeleteljük, és petrezselymes újburgonyával és kovászos uborkával tálaljuk.