Szerintem a zöldségek közül a nyár egyik sztárja a cukkini.
Egészséges és kalóriaszegény. Gyorsan elkészíthető és számtalan módon felhasználható.
Korábbi töltött cukkini receptjeim: Töltött cukkini mexikói fűszerezéssel és Töltött cukkini olaszosan, sült zöldségekkel.
Most jöjjön a legújabb változat, kukoricával és sonkával töltve.
Hozzávalók 4 főre:
- 4 db cukkini
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 20 dkg gépsonka
- 15 dkg kukorica konzerv
- só,-bors ízlés szerint
- 3 ek olaj
- 1 dl főzőtejszín
- 10 dkg mozzarella
- 10 dkg gouda sajt
Elkészítés:
A cukkiniket alaposan megmossuk, hosszában kettévágjuk és a közepüket kivájjuk.
Elkészítjük a tölteléket: a finomra vágott vöröshagymát az olajon megdinszteljük. A két cukkini kivájt belsejét apróra vágva a hagymához adjuk.Hozzáadjuk a kockákra vágott sonkát és pár percig pirítjuk. Ízesítjük sóval, borssal és zúzott fokhagymával. A leszűrt kukoricát is hozzákeverjük. Néhány perc alatt összepároljuk az alapanyagokat. Végül a tejszínt hozzáadva, pár perc alatt készre főzzük.
Ezzel a töltelékkel megtöltjük a cukkiniket és reszelt sajttal beborítjuk a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 20 percig, majd 200 fokon 10 perc alatt készre sütjük az ételt.
A megmaradt kivájt cukkini belsejét nem szoktam kidobni. Általában lecsóba szoktam felhasználni.