A meleg nyári napokra kiváló, könnyen elkészíthető étel! Laktat, mégsem kalória bomba. Itt a cukkini idénye, érdemes kipróbálni: szép cukkiniket vettem a piacon. rántva, párolva, grillezve és lecsóban is nagyon szeretjük, de most arra gondoltam, hogy valami mást, egy önálló változatot készítek belőle. Darált húsos, paradicsomos, mozzarellás raguval töltöttem meg, de sokféleképpen variálható. Ahogy sült a sütőben, finom illatok terjengtek és alig vártuk, hogy megkóstoljuk majd.
Hozzávalók 4 főre:
- 4 közepes cukkini
- 50 dkg darált comb
- 10 dkg mozzarella
- 15 dkg trappista sajt
- 1 dl főzőtejszín
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kk oregánó
- 1 kk bazsalikom
- só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint
- 140 g paradicsom püré
- 2 db paradicsom
- 3 ek olivaolaj
- 1 ek vaj
Elkészítés:
A cukkinit megmossuk, hosszában elvágjuk, és a belsejét egy kanál segítségével kivájjuk. Talpakat csinálunk nekik, mégpedig úgy, hogy az aljukból levágunk egy vékony szeletet, így nem fognak felborulni a tepsiben. Egy kevés olivaolajat hevítünk, amelyen megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a darált húst, és fehéredésig pirítjuk. Kb. 15 perc után hozzáadjuk a cukkini belsejéből kikapart cukkini húst felaprítva. Újabb 15 percig pároljuk, közben fűszerezzük: sóval, borssal, ételízesítővel, oregánóval és bazsalikommal. A apróra vágott fokhagymát és a paradicsompürét is hozzáadjuk. Amikor minden puha (összesen kb. 30 perc), felöntjük a tejszínnel és még néhány perc alatt összefőzzük a ragut (ha túl híg lenne, akkor egy kevés ételsűrítővel megszórjuk, nekem nem kellett).
A cukkiniket megtöltjük a húsos masszával és paradicsom szeleteket teszünk rá és mozzarella szeletekkel beborítjuk:
Egy tepsit vajjal kikenünk, majd belehelyezzük a cukkiniket, alufóliával letakarva 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig pároljuk. Majd levesszük a fóliát és reszelt sajttal megszórjuk és további 15 percig fólia nélkül sütjük, ameddig a sajt szép aranybarna nem lesz.
Én sült zöldségekkel tálaltam.