A cukkini a nyári zöldségek egyik sztárja. Kalóriaszegény és egészséges, valamint számtalan módon felhasználható. A korábbi Töltött cukkini olaszosan receptem után a legújabb saját receptemet mutatom most be nektek.
Hozzávalók 4 főre:
- 4 db közepes cukkini
- 50 dkg darált hús
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 tk chili por
- 1 ek taco fűszerkeverék
- 1 kk őrölt kömény
- kb. 2 dl víz
- fél piros, fél sárga, fél zöld kaliforniai paprika
- 20 dkg cheddar- vagy gouda sajt
- só-, bors ízlés szerint
- 5 ek olaj
- 2 dl sűrített paradicsom
- 15 dkg konzerv kukorica
- 1 csokor petrezselyemzöld
Elkészítés:
A cukkiniket jól megmossuk, hosszában kettévágjuk és a közepüket kissé kivájjuk.
Elkészítjük a húsos tölteléket: egy nagyobb serpenyőben felmelegítjük az olajat. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük rajta. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a darált húst. Fehéredésig pirítjuk. Beleöntjük a paradicsom szószt és a vizet. Hozzáadjuk a fűszereket: sót, borsot, az őrölt köményt, paprikát, a chili port és a taco fűszert is. A cukkinik kivájt belsejét felaprítjuk és a raguhoz keverjük. Az utolsó néhány percben az apróra kockázott többszínű kaliforniai paprikát is az ételhez adjuk. Körülbelül 30 perc alatt elkészül a húsos ragu.
A cukkiniket megtöltjük a töltelékkel, majd egy kiolajozott, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. A tetejére szórjuk a kukoricát. 180 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses) alufóliával letakarva 20 percig sütjük. Majd levesszük a fóliát és reszelt sajttal megszórjuk a tetejüket, ezután további 15 percig (alsó-felső sütésen) sütjük, amíg a sajt szép aranybarna nem lesz.
Friss petrezselyemzölddel megszórva forrón tálaljuk.
Steni finom