Mivel én nem szeretem a belsőségeket, így májas tölteléket általában nem szoktam készíteni, pedig tudom, a legtöbb töltött csirkecomb recept ezen alapul. Így kikísérleteztem saját, ízletes, zöldséges töltelékemet. Természetesen ez variálható, ki mit szeret, vagy éppen mi van otthon.
Nálunk ennek a változatnak mindig sikere van, a másik hússal töltött csirkecomb receptemmel együtt. Remélem egyszer ti is kipróbáljátok.
Hozzávalók 4 főre:
- 8 darab egész csirkecomb
- 3 db zsemle
- kb. 2-3 dl tej
- 2 db tojás
- 2 csokor petrezselyemzöld
- 1 db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 20 dkg gomba (ízlés szerint ki milyen fajtát szeret)
- 1 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 15 dkg mirelit zöldborsó
- só-, bors-, sült csirke fűszersó-, majoranna ízlés szerint
- 1 dl olaj a sütéshez + 3 ek
- 1 dl száraz fehérbor
Elkészítés:
A combokat megmossuk, a bőrét letisztítjuk és a kezünkkel fellazítjuk, sózzuk, borsozzuk és mindegyik alsó combba egy fél fokhagymát felnyomunk.
Elkészítjük a tölteléket: a zsemléket a tejbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk, hozzáadjuk a tojásokat. Az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük egy kevés olajon (kb. 3 ek) a szintén apróra vágott gombával együtt. Egészen addig pároljuk, amíg elveszíti a nedvesség tartalmát, közben sózzuk, borsozzuk és a finomra vágott petrezselyemzöldet is hozzáadjuk. A répákat nagy lyukú reszelőn lereszeljük és a masszához adjuk a borsóval együtt. Jól elkeverjük és pár percig összepároljuk, majd langyosra hűtjük, és a zsemléhez, tojáshoz keverjük. A combokat a bőr alatt óvatosan megtöltjük és egy tepsibe sorakoztatjuk. A hús tetejét megszórjuk sült csirke fűszersóval és majorannával, valamint az 1 dl felhevített olajjal meglocsoljuk.
Aláöntjük a bort és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 1.5 óra alatt megsütjük (én kb. 40 percig fólia alatt sütöttem, utána fólia nélkül, míg meg nem pirult, közben néha meglocsolgattam a szaftjával). Most egy isteni, különleges, baconös, sajtos burgonyapürét készítettem köretnek, és céklával tálaltam.