A töki pompos nem más, mint az amúgy kemencés lángos, vagy langalló néven ismert kenyérféle megrakva tejföllel, szalonnával, hagymával, sajttal.
Nem vitás, hogy a magyar konyha palettáját színesíti a kenyérlángos!
Amíg az olaszoknál ott a pizza, nekünk is megvan a saját hungarikum lepény étkünk, a töki pompos :). Sokáig feledésbe merült, de mára ismét divatba jött és a fesztiválok, vásárok nélkülözhetetlen csemegéjévé vált.
Az eredeti kemencében sül, de otthon a sütőben is érdemes kipróbálni.
Ki az aki nem szereti?
Hozzávalók 5-6 főre:
- 50 dkg liszt
- 2 dl tej
- 2 tk kristálycukor
- 2,5 dkg élesztő
- 3 db főtt burgonya
- 2 dl sós langyos főzőlé
- 1+1 ek zsír
- só, bors ízlés szerint
- 0,5 l tejföl
- 3 db nagy lilahagyma
- 25 dkg húsos szalonna (pl. kolozsvári szalonna)
- 4 gerezd fokhagyma
- 20 dkg trappista sajt
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot és élesztőt. Felfuttatjuk. Sós vízben megfőzzük az apróra vágott burgonyát, majd áttörjük. Még langyosan hozzáadjuk a liszthez, sózzuk, hozzátesszük az élesztős tejet, és egy evőkanál zsírt. A burgonya langyos főzőlevét, apránként beleöntve összeállítjuk a tésztát. Körülbelül egy órán át kelesztjük. Kizsírozott tepsibe nyomkodjuk a tésztát, majd kevés zsírral még átkenjük. Villával megszurkáljuk a tetejét.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10 percig elősütjük, hogy a teteje szilárd legyen. Kivesszük a sütőből, majd a tejfölbe nyomkodjuk a fokhagymákat, sózzuk, borsozzuk és a tészta tetejét megkenjük vele. Rátesszük a felkockázott szalonnát és a felkarikázott lilahagymát. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, kb. még 20-25 percig sütjük.