Vannak ételek, amelyek a gyermekkorunkat juttatják eszünkbe! Ilyen például a tökfőzelék is. Ráadásul nem feltétlenül jó élmények jutnak eszünkbe róla. Általában minden gyerek utálja, aztán felnőtt fejjel rájövünk: JÉÉÉ EZ FINOM!! 🙂
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg friss, gyalult tök (télen mirelit)
- 1 db vöröshagyma
- 1 nagy csokor friss kapor
- 1 tk őrölt fűszerpaprika
- kb. 2-3 ek liszt
- 2 dl tejföl
- kb. 1,5 – 2 dl tej
- só-, bors-, cukor-, ecet ízlés szerint
- 3 ek olaj
Elkészítés:
A vöröshagymát megtisztítjuk és finomra aprítjuk. Olajon a hagymát pár perc alatt megfonnyasztjuk. A friss, gyalult tököt hozzáadjuk. Ha mirelitből készül, akkor kiolvasztjuk és alaposan lecsurgatjuk mielőtt a hagymához adjuk. Kevés vizet öntünk alá, mert még a tök is fog engedni. Ezután sózzuk, borsozzuk és közepes lángon puhára főzzük. A kaprot megtisztítjuk és apróra vágjuk, majd beleszórjuk a főzelékbe. Kóstoljuk meg és ízlés szerint, ki hogyan szereti, kevés cukorral és ecettel még ízesíthetjük. A sűrítéshez a lisztet az olajon megpirítjuk, és a tűzről levéve hozzáadjuk a pirospaprikát. A tejjel csomómentesre keverjük, és a tejfölt is hozzáadjuk. Folyamatos keverés mellett beleöntjük a rántást a főzelékbe, amivel még egyet forralunk rajta. Kínálhatjuk sült húsokkal, fasírttal is akár. Nálunk most sült, bécsi koktél virsli volt hozzá.