Skip to content

Tőkehalfilé rántva

Print Friendly, PDF & Email

 

 

A legnépszerűbb és legegyszerűbb karácsonyi fogás, de én évközben is szívesen készítem.
Bár a ponty és a harcsa is kelendő, a tengeri halak közül a tőkehalat szeretem a legjobban és az ára is megfizethető.

 

Hozzávalók:  ( 4 fő )

  • kb. 60 dkg halfilé
  • 5 db tojás
  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • kb. 5 dl tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • citromlé ízlés szerint

a sütéshez:

  • olaj

 

 

 

Elkészítés:

A tengeri halhoz jól passzol, hogy fokhagymás tejben áztatjuk. Ehhez a fokhagymát pépesítjük és a tejbe tesszük, majd a halszeleteket is belehelyezzük. 1-2 órát állni hagyjuk.
Ha édesvízi halat használunk, akkor csak sózzuk be a szeleteket és aki szereti, csepegtessen rá egy kis citromlevet és így pihentesse.
Ezután a tejből kivesszük a halszeleteket, alaposan lecsöpögtetjük és papírtörlőre tesszük.
Elkezdjük a panírozást: a szeleteket sóval meghintjük és lisztben megforgatjuk. Ezután egy kevés sóval felvert tojásba, ujra lisztbe, ujra tojásba és végül zsemlemorzsába is megforgatjuk.
Bő olajat melegítünk fel és több adagban, közepes lángon, körülbelül 10 perc alatt, 2-3 percenként megforgatva, aranybarnára sütjük. Villát nem szabad beleszúrni, mert a halhús könnyen szétesik! Papírtörlőre szedjük, hogy felszívja a felesleges olajat.
A rántott halszeleteket frissen, melegen tálaljuk. Tartármártást és petrezselymes burgonyát kínáltam mellé. Szeretem egy kis friss citromlével is ízesíteni az ételt.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük