Ha az ünnepek alatt a vendégeknek kínálnál valami különlegeset, akkor bátran próbáld ki ezt az alkoholos süteményt! A tojáslikőr kellemes aromát ad neki és az almával párosítva nekem mindenképpen karácsonyi feelinget nyújt.
Hozzávalók 6 főre:
- 3 db tojás
- 8-10 g keserű kakaópor
- 80 g kristálycukor
- fél tasak sütőpor
- 90 g liszt + a szóráshoz
- 25 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 db nagy alma
- 120 ml tojáslikőr
Elkészítés:
A tojásokat a cukorral jól elkeverjük, felhabosítjuk. Beledolgozzuk a kakaó és a sütőporral elvegyített lisztet. A masszát egy nagyobb sütőpapírral bélelt tepsibe töltjük. (Én gáztepsibe tettem.) Süssük 180 fokon 10 percig. Azután kivesszük és meghintjük egy kevés liszttel, majd kiborítjuk a tepsiből egy tiszta konyharuhára. Hagyjuk kicsit hűlni, majd húzzuk le a tetejéről a sütőpapírt, végül konyharuhával együtt tekerjük fel a tésztát. A töltelékhez habosra keverjük a puha vajat a porcukorral, és apránként beledolgozzuk a likőrt. Az így kapott krém kétharmadát simítsuk a tésztalapra, amit előzőleg a konyharuhából kivettünk. Majd osszuk el rajta a meghámozott, kimagozott, felaprított almakockákat. Óvatosan tekerjük fel a süteményt – esetleg sütőpapír segítségével – majd tegyük hűtőbe 30 percre, hogy összeálljon. Végül bevonjuk a sütemény minden oldalát a megmaradt likőrös krémmel. Ízlés szerint almaszeletekkel díszítve és egy kevés csokireszelékkel megszórva kínálhatjuk.