A rakott krumplit számtalan módon variálhatjuk, a klasszikus kolbászos, tojásos változat mellett érdemes új receptekkel is kísérletezni. A rakott ételek praktikusak, hisz laktatóak, szaftosak és a tepsiben pedig jól összeérnek a különböző izgalmas ízek.
Hozzávalók: ( 4 fő )
- 50 dkg darált hús (sertés vagy marha)
- 1 db vöröshagyma
- 1 ek őrölt fűszerpaprika
- 1 db paradicsom
- 1 db tv paprika
- só, -bors ízlés szerint
- 1 tk ételízesítő
- 1 ek sűrített paradicsom
- 1 ek csípős Piros Arany
- 1,5 kg burgonya
- 10 dkg vaj
- 4 db tojás
- kb. 4 ek olaj
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pároljuk. Ízesítjük sóval, borssal, ételízesítővel, Piros Arannyal és az őrölt fűszerpaprikával. A paradicsomot és a paprikát kis kockákra vágjuk és a húshoz adjuk a paradicsompürével együtt. Kevés vizet hozzáadva egy ízletes pörköltet készítünk.
A burgonyát kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Ezután egy krumpli nyomóval összenyomjuk és vajjal kikeverjük. Sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük.
Összeállítjuk az ételt: egy közepes méretű tepsibe elterítjük a vajas burgonya felét. Ezután a tetejére kanalazzuk a pörköltet és erre jön a maradék vajas burgonya. A burgonyából csináljunk kis „fészkeket”! Mindegyikbe üssünk egy-egy tojást. 220 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 15 percig sütjük. Mivel minden főtt benne, így csak addig kell sütni, ameddig a tojás megsül a tetején.