A burgonyába rejtett húsgolyó egy fantasztikus egytálétel, ami tepsiben készül.
Hozzávalók: ( 4 fő )
a húsgolyókhoz:
- 50 dkg darált hús
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 1 db tojás
- kb. 2 ek zsemlemorzsa
- só, – bors ízlés szerint
- 1 tk őrölt fűszerpaprika
- 1 ek. szárított petrezselyemzöld
- kb. 2 ek olaj
további hozzávalók:
- kb. 2kg burgonya
- só, -bors ízlés szerint
- 2 ek olaj
- kb. 2 ek zsemlemorzsa
- 2 tk kakukkfű
- 20 dkg koktél paradicsom
- 30 dkg csiperke gomba
- 1 cs. petrezselyemzöld
- 1,5 dl főzőtejszín
- 1,5 dl tejföl
- 1 tk őrölt fűszerpaprika
- 20 dkg trappista sajt
Elkészítés:
Először elkészítjük a húsgombócokat: a darált húst összekeverjük az apróra vágott vöröshagymával és a zúzott fokhagymával. Hozzáadjuk a tojást a zsemlemorzsát és kevés olajat. Meghintjük egy kevés sóval, borssal valamint a pirospaprikával és a petrezselyemmel. Alaposan összegyúrjuk. Nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle. A burgonyát meghámozzuk és megmossuk. A felét vékonyan felszeleteljük. A másik felét egy reszelő durva fokozatán lereszeljük, kicsit megsózzuk és állni hagyjuk. Egy tepsit olajjal kikenünk és meghintjük zsemlemorzsával. A tepsibe elrendezzük a felszeletelt burgonyát, majd a kinyomkodott reszelt burgonyát. Közéhelyezzük a húsgolyókat. A gombát megpucoljuk, a nagyobbakat félbe vágjuk. A paradicsomot megmossuk. Ezután a tepsibe szórjuk a gombát és a koktél paradicsomokat is. Finomra vágott petrezselyemzölddel és kakukkfűvel megszórjuk a tetejét. Sóval és borssal ízlés szerint fűszerezzük. A tejfölt és a tejszínt elkeverjük, majd meglocsoljuk a tepsis krumplit vele. A sajtot lereszeljük és a felével megszórjuk a tetejét. A tepsit fóliával letakarjuk és 200 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 45 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát. A maradék reszelt sajtot összekeverjük egy evőkanálnyi zsemlemorzsával és őrölt fűszerpaprikával. Végül a burgonya tetejét megszórjuk vele. 5-10 percre visszatesszük a sütőbe. Amikor szépen ráolvadt a sajt, már tálalhatjuk is.
Csemege uborkával, házi savanyúsággal tálaljátok!
Hű, de nagyon gusztán néz ki!
Ezt is el kell készítenem!
Köszönöm a receptet! <3
Nagyon köszönöm! 🙂