Skip to content

Téli pavlova karamellizált gyömbéres körtével, dióval és mogyoróval

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

Egy Jamie Oliver pavlova torta ihletett meg, de végül jó pár változtatást tettem, így már teljesen más lett. Sok süti csak nyári gyümölcsökkel finom, de szerencsére a pavlova nem ilyen. Sőt, most stílusosan a télhez, karamellizált körte egy kis friss gyömbérrel ízesítve, valamint főzött krém került a torta tetejére. Valamint pirított dió és mogyoró.
Az ünnepi asztalon is megállja a helyét, ajánlom szeretettel!

Hozzávalók 6 főre:

A habcsókhoz:

  • 4 db tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 20 dkg cukor
  • 1 tk almaecet
  • 1 kk olaj


A vanília krémhez:

  • 4 db tojássárgája
  • 5 dl tej
  • 4 ek liszt
  • 4 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A tejszínes krémhez:

  • 1,5 dl habtejszín
  • 4 ek porcukor
  • 1 ek vanília aroma

A karamellizált körtéhez:

  • 2 db körte
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek nádcukor
  • 1 kis darab gyömbér

További hozzávalók:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg mogyoró
  • 1 marék dió

 

 

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 150 fokra és sütőpapírral kibélelünk egy nagyobb tepsit.
A tojásfehérjéket egy nagy tálba tesszük és közepes fokozaton addig verjük, míg a fehérjében kemény csúcsok keletkeznek. Ekkor hozzáadjuk a porcukrot, egy csipet sót és az almaecetet. Nagyobb fokozaton tovább verjük, míg szép fényes lesz a tojásfehérje hab. A habot a sütőpapír közepére kanalazzuk (előtte célszerű egy körülbelül 24 cm-es tortaformát körberajzolni), amit egy pici olajjal megkenünk. A hab közepébe mélyedést csinálunk egy kanál hátuljával, és a szélét kissé felmagasítjuk. Az előmelegített sütőbe toljuk és körülbelül 60 percig sütjük, amíg a külseje ropogós lesz, de a belseje még kicsit puha és ragacsos. A sütés folyamán ne nyitogassuk a sütő ajtaját! Miután befejeződött a sütés, a sütő ajtaját résnyire nyitott állapotba hagyjuk. Egy fakanállal támasszuk ki és várjuk meg, míg teljesen kihűl a tortalap. (Körülbelül 1-2 óra.)

Először elkészítjük a vanília krémet. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd a lisztet is alaposan elkeverjük benne. A tejet fokozatosan hozzáöntjük és az egészet csomómentesre keverjük. Lassú tűzön sűrűre főzzük, majd hűlni hagyjuk.

A diót és a mogyorót száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd ha kihűlt, durvára daraboljuk.

Az étcsokit vízgőz felett felolvasztjuk.

A habtejszínt a porcukorral és a vanília aromával kemény habbá verjük.

A meghámozott körtét feldaraboljuk.

A vajat felforrósítjuk és beleszórjuk a cukrot. Karamellt forralunk belőle, amibe beletesszük a körtét.  Közepes lángon körülbelül 5 percig sütjük. A végén friss gyömbért reszelünk a tetejére, majd félrerakjuk.

A sütőpapírt eltávolítjuk a tortaalapról és helyezzük egy olyan tányérra, amin tálalni szeretnénk. A torta máris díszítésre készen áll. Megszórjuk a mogyoró felével és rákanalazzuk a vanília krémet. Erre tesszük a felvert tejszínhabot, amit meglocsolunk az olvasztott csokoládéval. Majd egyenletesen elosztjuk rajta a körtedarabokat.

Végezetül megszórjuk a maradék pirított mogyoróval és dióval.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük