Egy Jamie Oliver pavlova torta ihletett meg, de végül jó pár változtatást tettem, így már teljesen más lett. Sok süti csak nyári gyümölcsökkel finom, de szerencsére a pavlova nem ilyen. Sőt, most stílusosan a télhez, karamellizált körte egy kis friss gyömbérrel ízesítve, valamint főzött krém került a torta tetejére. Valamint pirított dió és mogyoró.
Az ünnepi asztalon is megállja a helyét, ajánlom szeretettel!
Hozzávalók 6 főre:
A habcsókhoz:
- 4 db tojásfehérje
- 1 csipet só
- 20 dkg cukor
- 1 tk almaecet
- 1 kk olaj
A vanília krémhez:
- 4 db tojássárgája
- 5 dl tej
- 4 ek liszt
- 4 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
A tejszínes krémhez:
- 1,5 dl habtejszín
- 4 ek porcukor
- 1 ek vanília aroma
A karamellizált körtéhez:
- 2 db körte
- 5 dkg vaj
- 2 ek nádcukor
- 1 kis darab gyömbér
További hozzávalók:
- 10 dkg étcsokoládé
- 5 dkg mogyoró
- 1 marék dió
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 150 fokra és sütőpapírral kibélelünk egy nagyobb tepsit.
A tojásfehérjéket egy nagy tálba tesszük és közepes fokozaton addig verjük, míg a fehérjében kemény csúcsok keletkeznek. Ekkor hozzáadjuk a porcukrot, egy csipet sót és az almaecetet. Nagyobb fokozaton tovább verjük, míg szép fényes lesz a tojásfehérje hab. A habot a sütőpapír közepére kanalazzuk (előtte célszerű egy körülbelül 24 cm-es tortaformát körberajzolni), amit egy pici olajjal megkenünk. A hab közepébe mélyedést csinálunk egy kanál hátuljával, és a szélét kissé felmagasítjuk. Az előmelegített sütőbe toljuk és körülbelül 60 percig sütjük, amíg a külseje ropogós lesz, de a belseje még kicsit puha és ragacsos. A sütés folyamán ne nyitogassuk a sütő ajtaját! Miután befejeződött a sütés, a sütő ajtaját résnyire nyitott állapotba hagyjuk. Egy fakanállal támasszuk ki és várjuk meg, míg teljesen kihűl a tortalap. (Körülbelül 1-2 óra.)
Először elkészítjük a vanília krémet. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd a lisztet is alaposan elkeverjük benne. A tejet fokozatosan hozzáöntjük és az egészet csomómentesre keverjük. Lassú tűzön sűrűre főzzük, majd hűlni hagyjuk.
A diót és a mogyorót száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd ha kihűlt, durvára daraboljuk.
Az étcsokit vízgőz felett felolvasztjuk.
A habtejszínt a porcukorral és a vanília aromával kemény habbá verjük.
A meghámozott körtét feldaraboljuk.
A vajat felforrósítjuk és beleszórjuk a cukrot. Karamellt forralunk belőle, amibe beletesszük a körtét. Közepes lángon körülbelül 5 percig sütjük. A végén friss gyömbért reszelünk a tetejére, majd félrerakjuk.
A sütőpapírt eltávolítjuk a tortaalapról és helyezzük egy olyan tányérra, amin tálalni szeretnénk. A torta máris díszítésre készen áll. Megszórjuk a mogyoró felével és rákanalazzuk a vanília krémet. Erre tesszük a felvert tejszínhabot, amit meglocsolunk az olvasztott csokoládéval. Majd egyenletesen elosztjuk rajta a körtedarabokat.
Végezetül megszórjuk a maradék pirított mogyoróval és dióval.