Általában a hagyományos carbonara szószt a tészta főzővize, tojás, parmezán sajt hozzáadásával készítik. A főtt meleg tésztán keverve lesz tökéletes, krémes mártás. Annak ellenére, hogy ez a recept nem tartalmaz tojást, megőrizte mégis a kedvenc carbonara ízvilágát. Tejszínes mártás, ropogós szalonna csíkok, aranybarnára sült csirkemell és parmezán sajt. Így együtt egy csodás főétel.
Hozzávalók 4 főre:
- 80 dkg csirkemell
- só-, bors ízlés szerint
- 10 dkg reszelt parmezán
- kb 3 dkg liszt
- 3 ek olaj
- 2 ek vaj
- 25 dkg bacon
- 1 db vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 3 dl habtejszín
- 1 tk étkezési keményítő
Elkészítés:
A megtisztított csirkemellet nem túl vékonyra szeleteljük. Sózzuk, borsozzuk. A lisztet és a parmezán felét egy tálba öntjük, elkeverjük. Ebbe forgatjuk meg a hússzeleteket, majd lerázzuk róluk a felesleget, és félre tesszük.
Egy nagy serpenyőben felmelegítjük az olajat és a vajat. Közepes hőfokon a csirkemell szeletek mindkét oldalát megsütjük, körülbelül 10-10 perc alatt. Ezután kiszedjük őket egy tányérra. Ebbe a serpenyőbe halmozzuk a csíkokra vágott bacon szalonnát, és ropogósra sütjük. (Ha túl sok lenne a zsíradék, akkor szedjük le róla!)
A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk és a szalonnához keverjük. Egy perc alatt megdinszteljük. A tejszínt beleöntjük, és kissé felforraljuk a mártást. Sóval, borssal ízesítjük, ízlés szerint. Ezután következik a maradék parmezán sajt és addig melegítjük, ameddig a sajt megolvad. Ha túl híg lenne a mártás, akkor az étkezési keményítőt kevés vízzel elkeverjük és besűrítjük vele.
Végül a megsült csirkemelleket a szószba helyezzük. Tálalhatjuk rizzsel, párolt zöldségekkel, vagy krumplipürével is. Egy kis parmezánnal még megszórhatjuk a tetejét.