Kiváló magyaros, tartalmas levesünk, már a Nagymamám is készítette nagy-nagy szeretettel.
A kolbászt, mivel ez a leves lelke, érdemes valami tisztességes, jó minőségű szárazkolbászt választani. Az lassabban fő szét, és az íze sem elhanyagolható!
Szerintem egy egyszerűen elkészíthető, ugyanakkor igen ízletes, laktató leves. Főleg hideg téli estéken esik jól.
Nálunk már csak pogácsa volt mellé vagy utána, ki ahogyan szereti.
Ajánlom nektek is sok szeretettel!
Hozzávalók 4 főre:
- 5-6 közepes burgonya
- 4 szál sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 2 vöröshagyma
- 1 szál (kb. 30-35 dkg) parasztkolbász
- 15-20 dkg erdélyi szalonna
- 2 dl tejföl
- 0,5-1 dl tej
- 1 ek liszt
- 3 kk pirospaprika
- só, bors, ételízesítő
- 1 ek pirosarany
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 1 csokor petrezselyemzöld
Elkészítés:
A szalonnát apróra vágjuk és kiolvasztjuk. Erre mehet az apróra vágott vöröshagyma és üvegesre pirítjuk.
A tűzről lehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát és elkeverjük, majd felöntjük kb. 3 dl vízzel. Ezt pár percig főzzük és mehet bele a babérlevél és a fokhagyma.
A sárgarépát és a fehérrépát felkarikázzuk, majd a levesalaphoz adjuk. Ízesítjük sóval, borssal, pirosarannyal és ételízesítővel, majd felöntjük vízzel (én kb. 2 l vizet adtam hozzá). Egy ideig főzzük, hogy a répák félig megpuhuljanak. Ez idő alatt megpucoljuk és felkockázzuk a burgonyát és a kolbászt is karikára vágjuk (ha szükséges a kolbász bőrét lehúzzuk), majd hozzáadjuk a leveshez.
Ameddig a burgonya puhára fő, az idő alatt elkészítjük a habarást a tejjel, liszttel és a tejföllel.
Kevés tejben csomómentesre keverünk egy nagy kanál lisztet, és hozzákeverünk 2 dl tejfölt.
Amikor a levesben megfőtt a krumpli, szedünk ki a forró léből a habarásra, és gondosan elkeverjük.
A habarást ezután belekeverjük a forrásban levő levesbe. Ha szükséges sóval tovább ízesíthetjük.
A levest a habarással pár perc alatt felfőzzük. A végén friss, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.
Aki szereti, tálaláskor még plusz tejföllel fokozhatja az ízeket.
Tipp: Érdemes egy kicsit pihentetni tálalás előtt, hogy az összeérjenek az ízek (akár előző nap elkészíteni).