A marhahús töretlen népszerűsége több dolognak köszönhető: egyrészt egyedi, erőteljes ízének, másrészt annak, hogy számtalan variációban elkészíthető. A szépen márványozott hátszín vagy a sovány bélszín, ezek rövid és finom rostú ízletes darabok. Nem is kell túlbonyolítani a recepteket, egy kis babérlevél és tejföl, még jobban kiemeli az ízeket. Íme egy javaslat:
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg marhahátszín (vagy marhafelsál)
- 5 fej vöröshagyma
- 2 ek zsír
- só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint
- 6 db babérlevél
- 3-4 dl tejföl
- 1 ek étkezési keményítő
Elkészítés:
A vöröshagymát apróra vágjuk és zsíron megdinszteljük. A marhahúst, ha szükséges lehártyázzuk, majd vékonyan felszeleteljük. A húst a hagymához adjuk, majd fűszerezzük: sóval, borssal, ételízesítővel. Hozzáadjuk a babérlevelet is, ezután annyi vízzel felöntjük, hogy éppen ellepje a húst és fedő alatt lassú tűzön puhára főzzük. A húst kiszedjük a szószból és tányérra tesszük. A tejfölt pici vízzel és az 1 kanál étkezési keményítővel simára keverjük és ezzel sűrítjük be a forrásban lévő szószt. Rövid ideig összefőzzük, majd a húst is újra hozzáadjuk.
Köretként zsemlegombócot és/vagy makarónit kínálunk hozzá.