Ez egy nagyon finom és krémes tejberizs és egyben nagyon egyszerű, könnyen elkészíthető. Ellentétben a legtöbb tejberizs recepttel, nem kell egy órát fölötte állni. Az utóbbi időben nagyon sokat próbálkoztam különböző tejberizs receptekkel, mivel Flávió kisfiam kedvence és legszívesebben reggelire, ebédre és vacsorára is ezt enné :).
Általában valamilyen gyümölcs szósszal tálalom, de nálunk a hagyományos kakaóval meghintett változat is nyerő.
Hozzávalók: ( 4 fő )
- 240 g rizottó rizs
- 1 liter 2,8 %-os tej
- 3 dl tejszín
- 4 cs. vaníliás cukor
- kristálycukor ízlés szerint
Elkészítés:
Ez egy „odateszem-hagyom főni-lekapcsolom” tejberizs recept.
Vagyis első lépésben tegyük oda a tűzhelyre a lábast, öntsük bele a tejet, a tejszínt, a vaníliás cukrot, cukrot és a rizst. Keverjünk egyet rajta és forraljuk fel kis lángon, hogy ne fusson ki a tej.Ha felforrt, akkor takaréklángon, fedő alatt főzzük kb. 30-40 percig. Kétszer-háromszor elég megkeverni. Kapcsoljuk le a lángot alatta.
Én erdei gyümölcsszósszal tálaltam, de a kisfiam kis idő múlva már újra várta a régi, megszokott, de annál finomabb kakaós változatot is.
Tipp: Ha túl keménynek találjuk, egy kevés tejjel lehet még hígítani. Ha rám hallgattok, eperlekvárral vagy málnalekvárral is finom.