Hús nélkül is lehet finom levest készíteni. Egy zöldségleves szinte végtelen verzióban készíthető, amihez csak kedvet kapsz. Minél többféle zöldséget tartalmaz, annál jobb lehet! Egy kis tárkony és citromlé igazán pikánssá teszi és a tejszínnel még ízletesebb, selymesebb lesz a levesünk.
Hozzávalók 4 főre:
- kb. 0,5 kg vegyes zöldség
- 1 db vöröshagyma
- 3 db zöldségleves kocka
- só-, bors ízlés szerint
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 ek tárkony
- 1 ek citromlé
- 1 dl főzőtejszín
Daragaluskához:
- 1 db nagyobb tojás
- 1 csipet só
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- kb. 8 csapott ek búzadara
- 2,5 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 0,5 csokor petrezselyemzöld
Elkészítés:
Elkészítjük a vajas grízgaluskát: a tojást a csipet sóval, a puha vajjal jól kikeverjük. Hozzáadjuk a búzadarát, a szódabikarbónát és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Körülbelül 15 percig pihentetjük, hogy a dara megdagadjon. Ezután egy kanállal a gyöngyöző levesbe szaggatjuk. Körülbelül 10 perc alatt puhára főzzük.
Én csak 5 ek. búzadarát tettem bele, és olyan kemény lett, mint a kő 🙁