Egy nagyon ízletes fűszerezésű husi, rendkívül finom, omlós és szaftos. Tárcsán vagy grillrácson megsütve az igazi, de ha nincs rá lehetőség, akkor grillserpenyőben vagy tepsiben sütve is érdemes kipróbálni.
A tárcsát a mezőgazdasági munkából gasztronómiai szakeszközzé való előrelépés során szuperül használhatjuk sütésre, a nyílt láng felett. A tárcsa formája leginkább egy wokra emlékeztet, így felhasználása is magában hordoz egy keveset a wok adta lehetőségekből. Bár a tárcsát leggyakrabban szelet húsok, zöldségek, kolbászok vagy halak sütésére használjuk, de kisebb mennyiségű egytálétel is elkészíthető benne. A tárcsa akárcsak a wok, egész felületén átmelegszik, amit jól kihasználhatunk a sütés közben.
Hozzávalók 4 főre:
- 80 dkg sertéstarja (csont nélküli)
- 5 ek ketchup
- 2 ek dijoni mustár
- 5 ek olaj
- 2 ek worcestershire szósz
- 1 tk bors
- só ízlés szerint
- 2 ek olaj
- 4 gerezd fokhagyma)
Elkészítés:
A megtisztított tarját kb. 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk. A széleit több helyen bevagdossuk, hogy ne ugorjon össze sütés közben. Kevés borssal meghintjük a hússzeleteket. A ketchupot összekeverjük a worcestershire szósszal, mustárral és az olajjal. A hússzeletek mindkét oldalát megforgatjuk benne, majd egy zárható edénybe sorakoztatjuk őket és a hűtőbe tesszük néhány órára, de a legjobb, ha egy teljes éjszakára. Nyáron nyílt láng felett tárcsán vagy grillrácson, nem túl erős tűzön megsütjük a húsok mindkét oldalát.
Amikor a konyhában készül, akkor egy serpenyőben kevés zsiradékon a húsok mindkét oldalát 2-2 perc alatt elősütjük. Picit megsózzuk és egy tepsibe tesszük a hússzeleteket. 170 fokra előmelegített sütőben, kb. 45 perc alatt megsütjük a tarjaszeleteket. Félidőben forgassuk meg a húst. A végén a zúzott fokhagymával bekenjük a húsok tetejét és még néhány percre visszadugjuk a sütőbe.
Legtöbbször zöldségnyársat készítek köretnek, de bármilyen grillzöldség vagy sült burgonya is kiváló hozzá.