A burrito mexikói-amerikai finomság.
Általában búzalisztből készült tortillába tekert babból, fokhagymából és pikáns húsos raguból (marha, vagy csirke főként) áll össze. A burrito szó jelentése: „kis szamár”. Nevét a szamarak hátára tett rakományról kapta. Ugyanis pokrócba tekerték azokat ugyanúgy, mint ahogyan a burritoba beletekerik az ízletes tölteléket. Egy utcai árus nevezte el így, mert mindig szamárháton hozta-vitte a húsos ételt.
A korábbi Csirkés burrito receptem után egy újabb változat:
Hozzávalók: (4 főre)
a csirkéhez:
- 50 dkg csirkemell filé
- só,-bors ízlés szerint
- 1 tk római kömény
- 1 ek paradicsompüré
- 4 ek olivaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1-2 ek Tabasco szósz
további hozzávalók:
- 4 db tortilla
- 4 db koktél paradicsom
- 0,5 fej lilahagyma
- 1 db avokádó
- só,-bors ízlés szerint
- 4 ek tejföl
- 0,5 cs friss petrezselyemzöld
- 1-2 ek friss citromlé
Elkészítés:
A megtiszított húst nem túl vékony szeletekre vágjuk. Egy tálba tesszük és ízesítjük sóval, borssal, római köménnyel és a Tabasco szósszal. Ha nem akarjuk, hogy túl csípős legyen, akkor egy evőkanál is elég lesz belőle. Egy órát pácoljuk, hogy az ízek összeérjenek. Egy serpenyőben az olivaolajon kissé megpirítjuk a durvára vágott fokhagymát, majd a paradicsompürét hozzáadjuk. Pár percig együtt pirítjuk és a csirkemell szeleteket is beletesszük. Egy kevés vizet adunk hozzá és megsütjük a húst. Amikor elkészült, tányérra kiszedjük és lefedjük egy fóliával.
Ez idő alatt elkészítjük az avokádós tölteléket. Az érett avokádót felkockázzuk, hozzáadjuk az apróra vágott lilahagymát, a finomra vágott petrezselyemzöldet és a felkockázott koktélparadicsomot. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és a citromlével meglocsoljuk. Az egészet alaposan elkeverjük és ha van időnk, szintén egy órát állni hagyjuk.
A csirkemellet felszeleteljük és a szaftból keverünk hozzá, hogy még ízletesebb legyen.
Összeállítjuk a burritót: a tortilla lapokat kicsit felmelegítjük. Az avokádós töltelékből kanalazunk a közepére, mehet rá egy adag fűszeres csirke. Egy kanál tejföl következik a tetejére. Próbáljuk meg szorosan feltekerni és már fogyaszthatjuk is!