A szilvaleves nyáron az igazi, de szerencsére befőtt szilvából késő ősszel és télen is elkészíthetjük majd. A fahéj és a szegfűszeg szinte kötelező benne, a tejszín már csak ráadás, attól lesz istenien krémes.
Hozzávalók 4 főre:
- fél kg magozott szilva
- kb. 1,2 l víz
- kb. 4 ek cukor (ízlés szerint több is lehet)
- 6 db egész szegfűszeg
- fél tk őrölt fahéj
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 dl tejszín
- fél dl vörösbor
- 1 ek liszt
Elkészítés:
A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, majd négybe vágjuk. (Néhány szemet félreteszünk a díszítéshez.) A szilvát tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a vizet és a cukrot, valamint a citromhéjat, szegfűszeget is. Forrástól számítva kb. 10 percig főzzük. A tejszínt csomómentesre keverjük a liszttel és belekeverjük a fahéjat is. A levesből kihalásszuk a citromhéj darabokat és a szegfűszeget, majd botmixerrel krémmé zúzzuk a szilvát. Hozzáadjuk a bort (természetesen elhagyható), végül behabarjuk a levest. Fedő nélkül pár perc alatt összeforraljuk. A levest kihűtjük. Hidegen tálaljuk a félre tett szilvaszemekkel, esetleg tejszínhabbal díszítjük.