Hasonló gnocchit ettem a nyáron egy olasz étteremben.
Azóta kutattam a recept és a hozzávalók után. Sajnos a pontos receptet nem sikerült megszerezni, de nem keseredtem el: így egy saját recept született, a fejemben jól elraktározott emlékek, ízek alapján. 🙂
A szarvasgomba mártásnak krémes állagúnak kell lennie, az íze semmihez sem hasonlítható! Nekem nagyon „bejön”, vigyázni kell, mert a szarvasgomba krém és az olaj is nagyon domináns, erős aromájú készítmény és jól el kell találni az összhatást! A szarvasgombás olaj egy sokoldalú ízesítő, tésztákat, omletteket, krémleveseket, rizottókat is „feldobhatunk” vele. Fontos tanács lehet még, hogy a szarvasgombás ízesítőket, sütésnél-főzésnél ne túl korán adjuk az ételhez, nehogy elpárologjanak a legzamatosabb összetevők.
Szóval, az első szarvasgombás receptem íme:
Hozzávalók 3-4 főre:
- 50 dkg gnocchi
- 4 dl főzőtejszín
- 2 ek rókagomba krémleves por
- 3 ek reszelt parmezánsajt + tetejére ízlés szerint
- só-, bors ízlés szerint
- 2 tk szarvasgomba krém
- 2 tk szarvasgomba olaj
- 1 ek vaj
- 1 tk liszt
Elkészítés:
A gnocchit forró sós vízben megfőzzük, leszűrjük és egy tálba tesszük. Melegen tartjuk. A vajon a lisztet megpirítjuk és felöntjük a tejszínnel. Összefőzzük majd a parmezánt és a leves port is hozzáadjuk. Néhány perc alatt besűrítjük, végül a szarvasgomba krémet és szarvasgomba olajat is belekeverjük. (Elég intenzív az ízük, ezért csak utána ízesítjük!) Kóstolgatjuk, ha kell ízesítjük még sóval, borssal ízlés szerint. A gnocchit a forró szószhoz keverjük és azonnal, frissen tálaljuk. A tetejéről a parmezán nem hiányozhat.