Süssük most sütőzacskóban a csirkehúsokat, mégpedig azért , mert így még ízletesebb, omlósabb és szaftosabb lesz!
Egész csirkéből, vagy a részekre bontott kedvenc csirkedarabjainkból is készíthetjük. Mi a csirke combját és mellét szeretjük, ezért én ebből készítem leggyakrabban.
Sütés közben nem szükséges megforgatni, viszont a zacskóból kivéve, vagy a zacskót megnyitva érdemes kicsit pirítani még a végén.
Ami még kényelmes lehet nekünk háziasszonyoknak, hogy a mosogatást is megúszhatjuk ezzel a módszerrel :).
Hozzávalók 4 főre:
- 0,5 kg csirkecomb alsó
- 0,5 kg csirkemell filé
- 3 db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 40 dkg gomba
- 3 db sárgarépa
- 1 db kaliforniai paprika
- 2 db szárzeller
- 1 dl húsleves- vagy csirke alaplé
- kb. 5 ek olivaolaj
- 1 ek majoranna
- 1 ek oregánó
- 1 ek bazsalikom
- 1 ek sültcsirke- vagy grill fűszersó
- 1 tk bors
- só ízlés szerint
- ízlés szerint, ha van bármilyen friss zöldfűszer (petrezselyem, kakukkfű)
Elkészítés:
A csirkecombokat a csontnál egy késsel megszurkáljuk. Ezután a húsokat átmossuk és egy kevés sóval meghintjük. A hagymákat megpucoljuk és cikkekre vágjuk. A kaliforniai paprikát, szárzellert is nagyobb darabokra vágjuk. A gombát egészben hagyjuk, vagy ha túl nagy, akkor félbevágjuk. A répát megtisztítjuk és vastagabb karikákra vágjuk. Egy nagy tálba tesszük a húsokat és a zöldségeket is. Az olivaolajat elkeverjük a fűszerekkel és ezt a keveréket a tálba öntjük, majd alaposan összekeverjük. A bepácolt alapanyagokat egy órára, vagy akár egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek, így a végeredmény még finomabb lesz.
Ezután a befűszerezett alapanyagokat egy nagyobb sütőzacskóba átrakjuk. A sütőzacskót sosem szabad teljesen telepakolni, mindig kell hagyni helyet a távozó gőzöknek. Beleöntjük a húslevest és óvatosan összerázogatjuk. Zárjuk be a sütőzacskót (hagyományos csomó is megfelel, ha nem kaptál hozzá zárókupakot), de ne nagyon szorosan, hagyjunk némi helyet!
Sülés közben a zacskó megduzzad, de ez teljesen normális, nem fog szétdurranni. Ennek ellenére viszont érdemes egy hústűvel több helyen is megszurkálni a zacskó tetejét. Egy tepsibe helyezzük és 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 50 percig sütjük. Ezután a zacskó tetejét kinyitjuk vagy kivágjuk és 200 fokon még körülbelül 15 percig sütjük az ételt.
Nekem a köret a vele sült zöldség volt. Viszont a családom tagjainak a nagy kedvenc spirál burgonyát készítettem mellé.
Tippek:
- Süthetjük a húst köret nélkül is, vagy éppen ugyanígy zöldségekkel, amit variálhatunk például: brokkolival, cukkinivel, padlizsánnal, stb.
- Süthetünk zacskóban egész csirkét, oldalast vagy halat is.
- A fűszerezésben is csak a képzeletünk szab határt. Lehet hozzá akár friss kakukkfű, rozmaring, zsálya, koriander, stb.
- Extra tipp: ha sörrel locsoljuk meg a húst a zacskóban és nem húslevessel, akkor igazán zamatos lesz és ropogósra fog megsülni.