A sült zöldségekkel készült étel kitűnő választás lehet egészséges köretként húsokhoz, ráadásul a zöldségeket magunk is variálhatjuk, csak a képzeletünk szabhat határt.
Hozzávalók 4 főre:
- 30 dkg gomba
- 1 db padlizsán
- 1-1-1 sárga-piros-zöld kaliforniai paprika
- fél csomag újhagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors, ételízesítő ízlés szerint
- kb. 3 ek olivaolaj
Elkészítés:
Egy tűzálló edényt kikenünk kevés olivaolajjal. Előkészítjük a zöldségeket. A padlizsánt szeleteljük, enyhén besózzuk, rövid ideig állni hagyjuk, hogy levet engedjen. A hagymát karikára vágjuk, a fokhagymát szeleteljük. A gombát szintén szeletekre vágjuk. A paprikákat kimagozzuk és tetszőlegesen feldaraboljuk. A zöldségeket a sütőedénybe helyezzük, megszórjuk a fokhagyma szeletekkel, meglocsoljuk a maradék olivaolajjal és fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, ételízesítővel. 200 fokra előmelegített sütőbe téve 10 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből és szűrőlapáttal megforgatjuk a zöldségeket. Visszatesszük a sütőbe és további 15 perc alatt puhára sütjük. (Akkor jó, ha a zöldségek kicsit kezdenek megpirulni.)
A sült zöldségeket én köretként szoktam tálalni, de vegetáriánus fogásként is tálalhatjuk, akkor ropogós kenyeret, bagettet adjunk mellé.
Tipp: sok más zöldséggel is készíthető, szoktam még édeskömény gumót, szárzellert, répát, cukkinit, és koktél paradicsomot is felhasználni. Talán legközelebb éppen ezekből készítek egy újabb variációt.