Nagyon egyszerű recept. Viszont a megszokott húsvéti sonkát kicsit másképpen is érdemes kipróbálni. Csodás íze van, valódi ínyencség, nekem elhihetitek! 🙂
Ja, és nem csak húsvétkor, más alkalomra is nyugodtan elkészíthető, mert egy isteni húsétel.
Hozzávalók 4 főre:
- kb. 1 kg-os kicsontozott, bőrös, kötözött sonka (jó minőségű)
Főzővízhez:
- 3 db sárgarépa
- 1 db vöröshagyma
- 2 db babérlevél
- 6-8 szem egész feketebors
Mázhoz:
- 2 ek méz
- 1 ek mustár
- 1 ek barnacukor
- 1 ek balzsamecet
Elkészítés:
A sonkát egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. A zöldségeket megtisztítjuk és másnap egy nagy fazékba tesszük a sonkával együtt. Annyi vízzel felöntjük, hogy bőven ellepje. Hozzáadjuk a fűszereket: a babérlevelet és a borsot, majd lassú tűzön, fedő alatt kb. 2 órán át főzzük. Ezután a sonkát a főzővízben hagyjuk kihűlni, majd kivesszük, lecsepegtetjük és a bőrös részét bevagdossuk. A máz hozzávalóit alaposan elkeverjük: mézet, mustárt, barnacukrot és a balzsemecetet. A felét rákenjük a sonka bevagdosott részére, majd 200 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük. Ez idő alatt a maradék mézes keveréket is rákenjük a sonkára. Amikor elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni, ezután már szépen szeletelhetjük és tálalhatjuk is.