Ez a krémleves igazán különleges, mert a kápiapaprikának a sütés jól kiemeli az intenzív ízét. Ameddig a paprikák sülnek a sütőben, addig egy lábasban már elkészíthetjük a leves alapot.
A leves mellé fűszeres kenyérrudakat sütöttem, ami tökéletesen passzolt hozzá.
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg kápiapaprika
- 1 db vöröshagyma
- fél dl száraz fehérbor
- 2 ek mascarpone
- 1 dl habtejszín
- só-, bors ízlés szerint
- 2 ek olivaolaj
- 1,5 liter zöldségleves
A kenyérrudakhoz:
- 4 ek olivaolaj
- 4 szelet toastkenyér
- 1 csipet só
- szárított zöldfűszerek vegyesen ízlés szerint (oregánó, bazsalikom, kakukkfű, stb.)
Elkészítés:
A paprikák csumáját kiszedjük, majd félbevágjuk és egy tepsibe sorakoztatjuk őket. 200 fokos sütőben, körülbelül 35 percig sütjük, majd amikor kissé kihűlt, akkor lehúzzuk a héját. A vöröshagymát kockára vágjuk és az olivaolajon üvegesre dinszteljük. Ezután ráöntjük a bort és pár percig forraljuk, majd hozzáadjuk a megpucolt paprikákat is. Felöntjük a zöldséglevessel és lefedve körülbelül 20 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a tejszínt is. A tűzről félrehúzzuk és egy botmixerrel pürésítjük, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Végül belekeverjük a mascarponét.
Elkészítjük a kenyérrudakat: a kenyerek héját levágjuk és hasábokat vágunk. Egy serpenyőbe kevés olivaolajat teszünk, majd hozzáadjuk a fűszereket és kevés sót. Kicsit megpirítjuk, majd beletesszük a kenyérrudakat és enyhén megpirítjuk őket. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róla.
Az elkészült levesünket, fűszeres kenyérrudakkal tálaljuk.