Skip to content

Sült hekk

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Számomra a nyári balatoni nyaralás vagy strandolás elképzelhetetlen az aranybarnára sült hekk nélkül!
Egyszerűen imádom! De nem csak a Balaton mellett kóstolhatjuk ezt az ételt. Érdemes az év bármely szakaszában és otthon is elkészíteni. Sokan nem tudják, de a hekk nem magyar és nem is a Balatonból fogják. Az európai hekk az argentin partok közeléből származik, másnéven tengeri csuka. Főleg a 60-as, 70-es években jelent meg hazánkban is. Hamar közkedvelt halétellé vált nálunk és sütik mind a mai napig a balatoni vagy tóparti büfékben, strandokon. Fehér húsú, enyhén hal ízű, jól átmosott állapotban a jellegzetes halszagtól mentes. A gyermekek számára is könnyen fogyasztható, mert majdnem teljesen szálkamentes. Megsütve kívül ropogós, belül fehér húsú, könnyedén fűszerezhető íncsiklandozó étel.

 

Hozzávalók: ( 4 főre )

  • 4 db kb. 25 dkg-os hekktörzs
  • kb. 20 dkg liszt
  • kb. 3 ek őrölt fűszerpaprika
  • só, -bors ízlés szerint
  • olaj a sütéshez

 

 

 

 

Elkészítés:

Előző este a hekket kivesszük a fagyasztóból. A bőrét a faroktól a fej irányába késsel megkapargatjuk, hogy leszedjük a pikkelyeket. Jól megmossuk kívül és belül is. ( Kiszedjük a beleit is! )
A hekktörzset egészen a gerincig beirdaljuk egy éles késsel. Ezután fűszerezzük, sóval, borssal, amiből jusson a belsejébe és a bevagdosott részekbe is. Állni hagyjuk egy fél órát, majd leitatjuk a nedvességet.
A lisztet összekeverjük a pirospaprikával. Közvetlenül sütés előtt beleforgatjuk a halakat a paprikás lisztbe. A belsejét és a beirdalt részeket is! Mindig csak annyit, amennyit azonnal beleteszünk a forró, bő olajba. Először kérget sütünk rá, majd kissé visszavesszük a hőfokot. Körülbelül 10-12 perc alatt szép, ropogósra sütjük. Papírtörlőre szedjük, felitatjuk róla a felesleges olajat. Friss kenyérrel vagy hasábburgonyával és kovászos uborkával tálaljuk.

 

 

2 thoughts on “Sült hekk”

  1. En azért szeretem a Hekket mert,nagyon kevés a csont benne,és a húsa meg nem olyan mint a Pontyé,hanem a Csukához,Sőllőhez hasonlít,fél kemény húsú és fehér hús.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük