Stefánia belga királyi hercegnőről nevezték el az ételt, amit ő maga talált ki. A hercegnő Magyarországon élt, kedvelte az országot és a magyar konyhát. A stefánia vagdalt vagy másként töltött fasírtrolád, mások egybefasírtként ismerik.
Úgy készül, hogy hosszúkás roládba formázzuk a fasírtmasszát, amit főtt tojásokkal töltünk meg, majd egyben megsütjük a kiolajozott tepsiben, vagy gyakran „őzgerinc” sütőformában. Aztán vékony szeletekre felvágva tálaljuk.
A vagdalt elnevezést sokan azzal magyarázzák, hogy az ételhez szükséges húst régen nem darálták meg, hanem kisebb darabokra vágták, vagdalták és így készítették a húsmasszát.
A stefánia vagdalt igazán népszerű étel, mivel hidegen és melegen, szendvicsben, vagy salátához, bármilyen más körettel kínálod és fogyasztod, mindig nagyon finom!
Hozzávalók:
- 60-70 dkg darált sertéshús
- 5 db főtt tojás
- 2 db zsemle
- 1-2 dl tej
- 1 db tojás
- 1 db vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só-, bors-, őrölt fűszerpaprika ízlés szerint
- 2-3 ek olaj
- 1 ek zsemlemorzsa
Elkészítés:
Tipp: kuglóf formában vagy őzgerinc formában is készülhet, esetleg darált csirkehússal is. Ilyenkor a formát baconszeletekkel bélelem ki, majd rásimítom a húsmassza felét. Sorban ráültetem a főtt tojásokat, kicsit bele is nyomkodom, majd a massza másik felével betakarom. A baconszeletek széleit ráhajtom és ezután sütöm meg. Utána óvatosan kifordítom a formából egy tepsire és még így pirítom 15 percig. Próbáljátok ki így is.