Ez a spanyol eredetű finomság egyfajta égetett tészta, olajban sütve. Ezt a jópofa hosszúkás formáját úgy kapja, hogy csillagcsöves habzsákból nyomjuk a forró olajba. Nagyon finom, könnyű, levegős tésztájú fánk. Forró csokiba mártogatva és fahéjas porcukorral megszórva isteni!
Hozzávalók 4 főre:
- 2,5 dl tej
- 15 dkg finomliszt
- 5 dkg vaj
- 1 ek cukor
- 1 nagy csipet só
- 3 db tojás
- 0,5 tk vanília aroma
- 4 ek porcukor
- 1 tk fahéj
- kb. 3-4 dl olaj
- 10 dkg étcsokoládé
- 1,5 dl habtejszín
- 1 kk fahéj
Elkészítés:
Egy lábasban mérsékelt tűzön kevergetve összeforraljuk a tejet, a vajat, a cukrot és a sót. Amikor a vaj és a cukor felolvadt, beleszórjuk az edénybe a lisztet. Takaréklángon addig kevergetjük (pár percig), ameddig sűrű masszát nem kapunk, ami elválik az edény falától. Ezután a masszát áttesszük egy nagyobb tálba és hagyjuk kihűlni. A tojásokat egyenként hozzáadjuk és a vanília kivonatot, majd robotgép segítségével keverjük simára. Készítsük elő a fahéjas porcukrot, hogy lecsöpögtetés után rögtön meg tudjuk hempergetni benne a fánkokat. A sütéshez egy nagyobb lábasba forrósítsunk fel olajat (kb. 3-4 cm-es rétegű legyen.) A meleg olajba csillagcsöves habzsákból kb. 8-10 cm hosszú csíkokat nyomkodjunk bele. (Célszerű egy háztartási olló használata, amivel le tudjuk vágni a habzsákból kijövő fánk csíkokat.) Vigyázat, mert hamar (2-3 perc alatt) megsül! Szűrőlapáttal szedjük ki a kész fánkokat és papírtörlőn csöpögtessük le. Még melegen forgassuk őket fahéjas porcukorba.
A csokoládé mártogatóshoz: a tejszínt felforrósítjuk és hozzáadjuk az apróra tördelt étcsokit és a fahéjat. Addig kevergetjük, amíg el nem olvad benne. Ezután már tálalhatjuk is a frissen kisült fánkokkal.