Skip to content

Spanyol fahéjas fánk (Churros)

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Ez a spanyol eredetű finomság egyfajta égetett tészta, olajban sütve. Ezt a jópofa hosszúkás formáját úgy kapja, hogy csillagcsöves habzsákból nyomjuk a forró olajba. Nagyon finom, könnyű, levegős tésztájú fánk. Forró csokiba mártogatva és fahéjas porcukorral megszórva isteni!

Hozzávalók 4 főre:

  • 2,5 dl tej
  • 15 dkg finomliszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek cukor
  • 1 nagy csipet só
  • 3 db tojás
  • 0,5 tk vanília aroma
Tálaláshoz:
  • 4 ek porcukor
  • 1 tk fahéj
Sütéshez:
  • kb. 3-4 dl olaj
Mártogatáshoz:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1,5 dl habtejszín
  • 1 kk fahéj

 



Elkészítés:

Egy lábasban mérsékelt tűzön kevergetve összeforraljuk a tejet, a vajat, a cukrot és a sót. Amikor a vaj és a cukor felolvadt, beleszórjuk az edénybe a lisztet. Takaréklángon addig kevergetjük (pár percig), ameddig sűrű masszát nem kapunk, ami elválik az edény falától. Ezután a masszát áttesszük egy nagyobb tálba és hagyjuk kihűlni. A tojásokat egyenként hozzáadjuk és a vanília kivonatot, majd robotgép segítségével keverjük simára. Készítsük elő a fahéjas porcukrot, hogy lecsöpögtetés után rögtön meg tudjuk hempergetni benne a fánkokat. A sütéshez egy nagyobb lábasba forrósítsunk fel olajat (kb. 3-4 cm-es rétegű legyen.) A meleg olajba csillagcsöves habzsákból kb. 8-10 cm hosszú csíkokat nyomkodjunk bele. (Célszerű egy háztartási olló használata, amivel le tudjuk vágni a habzsákból kijövő fánk csíkokat.) Vigyázat, mert hamar (2-3 perc alatt) megsül! Szűrőlapáttal szedjük ki a kész fánkokat és papírtörlőn csöpögtessük le. Még melegen forgassuk őket fahéjas porcukorba.
A csokoládé mártogatóshoz: a tejszínt felforrósítjuk és hozzáadjuk az apróra tördelt étcsokit és a fahéjat. Addig kevergetjük, amíg el nem olvad benne. Ezután már tálalhatjuk is a frissen kisült fánkokkal.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük