Egy hűsítő, isteni pohárdesszert. A tejberizs megunhatatlan klasszikus, ami számtalan módon variálható. Csak hogy kiemeljem az én kedvencemet, például: a Gyümölcsrizs
Érdemes variálni és nem mindig a megszokott módon készíteni az ételeket. A sós karamella a kedvencem amúgy is, ezért ez a pohárkrém nagyon ízlik nekem.
Hozzávalók 4 főre:
- 25 dkg jázminrizs
- 1 l tej
- 1,5 dl víz
- 1,5 dl habtejszín
- 1 mk só
- 5 dkg cukor
- 2 cs vaníliás cukor
a karamell öntethez:
- 35 dkg kristálycukor
- 2 dl habtejszín
- 2 ek víz
- 1 mk só
- 7,5 dkg vaj
a tálaláshoz:
- tejszínhab
Elkészítés:
Elkészítjük a sós karamell öntetet: egy edénybe szórjuk a cukrot , valamint a két evőkanál vizet és elkeverjük. Közepes lángon addig melegítjük, amíg a cukor elolvad. Közben csak rázogassuk meg a lábast és néha egy villával keverjük át. Amikor a megfelelő színt elérte és felolvadt a cukor, akkor lehúzzuk a tűzről. Lassan, több adagban, hozzáöntjük a tejszínt és egy kézi habverővel simára keverjük. Hozzákeverjük a sót és a vajat is. A tűzre pár percre visszahelyezzük. Egy csodás, fényes karamell szószt kapunk, amit sokféle desszerthez felhasználhatunk.
A tejberizst is elkészítjük. Egy lábasba szórjuk a megmosott rizst és felöntjük a vízzel. Kevergetve addig melegítjük, amíg elpárolog a víz. Ekkor felöntjük a tejjel és a tejszínnel. Fedő alatt, takarék lángon körülbelül 30 perc alatt készre főzzük. Közben néha megkeverjük és hozzáadjuk a sót, a cukrot és a vaníliás cukrot is. Miután készre főtt, elzárjuk alatta a lángot és még letakarva hagyjuk, hogy a rizsszemek felszívják a tejet és teljesen megpuhuljanak. Amikor a rizs és az öntet is langyos lett, összeállítjuk a pohárdesszertet.
Kanalazunk minden pohárba a tejberizsből. Meglocsoljuk egy kevés sós karamell öntettel. Újra egy sor tejberizs következik és a tetején karamell legyen! Tejszínhabbal díszítjük. Hűtőben pihentetjük tálalásig.