Egy finom almás pite már önmagában is egy ízletes sütemény. Ráadásul házi készítésű sós karamellával megbolondítva igazán egyedi desszerté válik. Így készítve inkább pikáns lesz, nem igazán sós. De az biztos, hogy nagyon finom!
Hozzávalók 6-7 főre:
A tésztához:
- 45 dkg finomliszt
- 30 dkg vaj
- 1 csipet só
- 1,5 dl hideg víz
A töltelékhez:
- kb. 80 dkg savanykás alma
- kb. 20 dkg barnacukor
- 4 ek citromlé
- 1 mk fahéj
- 1 mk őrölt szegfűszeg
- 1 ek vanília aroma
- 4 ek víz
- 2 ek vaj
A sóskaramellhez:
- 20 dkg barnacukor
- 10 dkg sós vaj
- 1 csipet só, ha nem sózott a vaj
- 2,5 dl habtejszín
A tetejére:
- 1 db tojás
A tálaláshoz:
- vaníliafagylalt
Elkészítés:
Először a tésztát készítjük el: a lisztet a sóval együtt tálba helyezzük. A nagy lyukú sajtreszelőn belereszeljük a hideg vajat. Gyors mozdulatokkal, az ujjainkkal összemorzsoljuk. Nem kell túlságosan összegyúrni. Hozzáöntjük több adagban a hideg vizet. Annyira összedolgozzuk, hogy éppen összeálljon. Gombócot formázunk belőle, és fóliába csomagolva körülbelül egy órát (lehet több is) a hűtőben pihentetjük.
A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
Az almákat megpucoljuk, kimagozzuk, és kis kockákra vágjuk. Összeforgatjuk a cukorral és a citromlével, majd félretesszük.
Egy tapadásmentes serpenyőben a barnacukorból karamellt készítünk. Egy lábasba tesszük a cukrot és körülbelül 4 evőkanál vizet és közepes lángon hevíteni kezdjük. Amikor elkezd szép színe lenni, akkor levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat és óvatosan elkeverjük. Ízesítjük vaníliával, fahéjjal, és szegfűszeggel. Beleszórjuk az almadarabokat. Jól elkeverjük, és körülbelül 5 perc alatt összepároljuk.
A deszkánkat liszttel megszórjuk, a piteformánkat kikenjük egy kevés vajjal.
A tésztát kivesszük a hűtőből. Levágjuk a tészta egyharmadát, ez lesz a pite tetején. A nagyobb részt kör alakúra kinyújtjuk, és beletesszük a piteformába, a széleit levágjuk. A megmaradt tésztát is kinyújtjuk, szintén kör alakúra. Hosszú csíkokat vágunk belőle, ezeket hármasával összefonjuk. A piteformába töltjük az almás tölteléket. Ha túl sok lenne a felolvadt vajas karamella, akkor öntsünk le egy keveset belőle
A tetején szépen, csíkokban elrendezzük a tészta fonatokat. A tésztát megkenjük egy felvert tojással, és megszórjuk egy kevés barnacukorral, így a tésztafonatok is picit karamellizálódnak.
190 fokon sütjük 10 percig, majd 180 fokon körülbelül 40 percig. Minden sütő más! Vigyázzunk, nehogy nagyon megbarnuljon a teteje.
Ez idő alatt, elkészítjük a sós karamell öntetet. A barnacukorból karamellt készítünk, ehhez vajat és több adagban tejszínt adunk, gyors mozdulatokkal elkeverjük. Ne ijedjünk meg mert habzik és gőzölög! Folyamatos keverés mellett, lassú tűzön melegítjük, amíg szép selymes lesz. Egy csipet sót adunk hozzá.
A pite langyosra hűlve, sós karamell öntettel meglocsolva és egy gombóc vaníliafagyival tálalva a legfinomabb.