A sokak által ismert Buddy Valastro, egy amerikai, ámbár olasz származású cukrász, ő a Tortakirály! Szakácsként sem utolsó, sőt… 🙂
Egyik nagy kedvencem, szuper receptjei vannak. Jöjjön egy kedvenc csirkés, tésztás, nagyon paradicsomos, parmezános főétel. Kicsit időigényes, mert többféle dolgot kell elkészíteni hozzá, de megéri a fáradtságot, mert egy nem mindennapi fogást tálalhatunk fel.
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg csirkemell filé
- 1 db (40 dkg) padlizsán
- 8-10 gerezd fokhagyma
- 1 dl olivaolaj
- 10 dkg pármai sonka
- 10 dkg mozzarella
- 10 dkg parmezán sajt
- 1 cs friss bazsalikom
- só-, bors ízlés szerint
- 8 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg liszt
- 2 ek szárított petrezselyemzöld
- 1 tk fokhagymasó
- 2 ek reszelt parmezánsajt
- 2 tojás
Elkészítés:
A megtisztított csirkemellet szeleteljük és kissé kiklopfoljuk. Ezután fűszerezzük sóval, borssal, és jó sok zúzott fokhagymával bedörzsöljük. Egy zárható edénybe tesszük a hússzeleteket, az olivaolajat ráöntve minimum 1-2 órát a hűtőben pihentetjük. Ez idő alatt a padlizsán héját eltávolítjuk és kb. 1 cm széles karikákra vágjuk. A nálunk megszokott panírozástól eltérően a zsemlemorzsához keverjük a szárított petrezselymet, a fokhagymasót és a reszelt parmezánt. Ettől lesz igazán különleges és legfőképpen „olaszos”. Ezután a padlizsán szeleteket enyhén sózzuk és bepanírozzuk: liszt, tojás és a fűszerezett zsemlemorzsa. A padlizsánokat forró olajban kisütjük, oldalanként kb. 5-5 percig. A csirkemell szeleteket is elővesszük a hűtőből és grillrácson vagy grill serpenyőben félig elősütjük. Közben elkészítjük az olasz paradicsomos tésztát. (A paradicsomos raguból 2-3 evőkanálnyit félreteszünk az étel tetejére.)
Összeállítjuk az ételünket: egy nagyobb sütőedénybe, jénaiba tesszük a tésztát, bőségesen megszórjuk reszelt parmezánnal. A csirkemell szeleteket ráfektetjük, majd néhány szelet pármai sonkával befedjük. Erre jönnek a rántott, ízletes padlizsán karikák. A félretett paradicsom szósszal meglocsoljuk és még egy kis reszelt parmezánnal. A friss bazsalikomot durvára vágjuk, és az étel tetejére szórjuk, majd az egészet befedjük a mozzarella szeletekkel (karikákkal). 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Mivel már a tésztával együtt sül a husi, sőt a padlizsánnal is, már nem is kéne plusz köret hozzá! De a sült zöldspárga hozzá, még teljesebbé teszi az összhatást! Mennyei! 🙂