Ízletes leves, a sör által mindenképpen!
A megszórt pirított kenyérkockákkal és sült baconnel gazdagítva valószínűleg egy tartalmas fogás lehet. Érdemes többféle sajttal kipróbálni, pl. ementáli, gouda és vörös cheddar.
Hozzávalók 4 főre:
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 + 2 ek liszt
- 1 kk cayenne bors
- só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint
- 2 dl világos sör
- 2 db babérlevél
- 1 l zöldségleves
- 3 dl főzőtejszín
- 20 dkg trappista sajt
- 15-20 dkg füstölt karaván sajt
- 4-5 ek olaj
- 10 dkg bacon szalonna
- 2-3 szelet kenyér
Elkészítés:
A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk. A lisztet hozzáadjuk, picit pirítjuk és felöntjük a sörrel. Beletesszük a babérlevet, ízesítjük sóval, borssal, cayenne borssal, ételízesítővel. A zöldséglevessel felöntjük és kb. 10 percig együtt főzzük. Ezután a tejszínt elkeverjük a másik két evőkanál liszttel és a levesből egy kanál forró levessel. Majd a forrásban levő leveshez adjuk. Néhány perc főzés után a kockákra darabolt sajtokat is belekeverjük a levesbe. Folyamatos keverés mellett várunk, amíg az összes sajt elolvad és szépen besűrűsödik a levesünk. A bacont kisebb szeletekre vágjuk és serpenyőben megpirítjuk, majd papírtörlőre szedjük. A kenyérkockákat is megpirítjuk.
Tálaláskor a leves tetejére szedjük a bacon- és kenyér kockákat.