Ismét tészta gyúrásba kezdtem :).
Kell hozzá egy kis idő, de megéri a fáradtságot, mert sokkal finomabb, mintha készen vásárolnánk! Raviolit készíteni nem tartozik éppen a legkönnyebb konyhai műveletek közé. Hazudnék, ha azt állítanám, hogy „sec perc alatt” össze lehet dobni :), mert nem igaz! De örülök, hogy egy újabb verziót kipróbáltam, nagyon finom és boldoggá tettem a családomat is vele.
Hozzávalók 4 főre:
A tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 3 db tojás
- 1 tk só
- kb 0,5 dl víz
- 1 ek olivaolaj
A töltelékhez:
- 30 dkg füstölt sonka
- 1-2 ek tejföl
- 1 ek reszelt parmezán
- só-, bors ízlés szerint
A mártáshoz:
- 1 adag szarvasgombás mártás
A kenéshez:
- 1 db tojás
A tálaláshoz:
- reszelt parmezán sajt
Elkészítés:
A lisztet mérjük ki, majd tegyük egy nyújtódeszkára. Közepére üssük a tojásokat és egy villa segítségével keverjük el a liszttel. Beleszórunk egy teáskanál sót, és az olivaolajat is hozzáadjuk. Amikor villával már nehéz dolgozni, akkor kézzel kezdjük összegyúrni. Csak annyi vizet tegyünk hozzá, hogy segítsen az összeállításban. Keményebb tésztát kell kapjunk! Szobahőmérsékleten, letakarva hagyjuk a tésztát pihenni kb 1 órán át. Ezalatt elkészítjük a tölteléket: a füstölt sonkát ledaráljuk, vagy aprítógéppel összevágjuk, meghintjük pici sóval, ízlés szerint borssal. A reszelt parmezánt hozzáadjuk és annyi tejföllel keverjük össze, hogy krémes állagú tölteléket kapjunk.
A tésztát négy részre osztjuk. Mindegyiket enyhén lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk egy sodrófával. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy van otthon tésztanyújtó gépünk – nekem nincs 🙁 -, akkor lehet abba is vágni. Az egyes részekből kis golyókat gyúrunk és amennyire csak tudjuk, annyira vékonyra nyújtjuk őket. Az imént említett gép nélkül kissé erőt próbáló feladat, de semmiképpen sem lehetetlen! Gondoljunk csak a nagymamánkra, neki sem volt mása, csak a sodrófája! Szóval két tésztacsíkot egymással párhuzamosan lefektetünk egy lisztezett felületre. Egy-egy teáskanál tölteléket ráhalmozunk az egyik tésztalapra úgy, hogy közben hagyjunk kb 5 centiméteres távolságot a halmok között.
Az üres, töltelék nélküli részeket a felvert tojással lekenjük. Befedjük az üresen maradt tésztával, lenyomkodjuk és kiszúróval kiszaggatjuk. (Ha tartunk attól, hogy a töltelék ki ne folyjon, akkor a körök széleit villával nyomkodjuk le.) Ezt a folyamatot a másik két tésztalappal ugyanígy megcsináljuk. Forrásban lévő sós vízbe rakjuk, kifőzzük, leszűrjük. Elkészítjük a szarvasgombás mártást hozzá.
A frissen kifőzött házi raviolinkat bőségesen meglocsoljuk a mártással és aki szereti, parmezánnal megszórva fogyaszthatja.