Skip to content

Sonkás nudli

Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

 

 

 

 

Lehet már unalmasan hangzik, de ez az igazság: ismét egy családi receptet osztok meg veletek, amit mikor még gyermek voltam, sokat készített a nagymamám. Később az anyukám, és most én próbálom ezeket az ízeket visszahozni a mindennapjainkba. Régen – főleg disznóvágások után, amikor tele volt a padlás mindenféle földi jóval: sonkával, kolbásszal -, akkor készítették. Ma is igyekszem jó minőségű alapanyagokat vásárolni hozzá, mivel ez egy egyszerű étel, viszont a siker kulcsa a házi, jó ízű sonkán, kolbászon van. Minden évben, a maradék húsvéti sonkát is ehhez az ételhez szoktuk mi felhasználni.


Hozzávalók 4 főre:

Nudlihoz:

  • 50 dkg burgonya
  • 15 dkg rétesliszt
  • 1 db tojás
  • 1 ek zsír
  • csipet só
  • 2 ek olaj a főzővízbe
Tetejére: 
  • 30 dkg házi, füstölt sonka
  • 20 dkg parasztkolbász
  • fél dl olaj vagy zsír

 

 

 

 

 

 

Elkészítés:

Először elkészítjük a nudlit:
A burgonyát héjastól, enyhén sós vízben megfőzzük, majd meghámozzuk és még melegen áttörjük. Amikor már langyos, akkor rászórjuk a lisztet, hozzáadjuk a csipet sót, zsírt, a tojást, és könnyű tésztává gyúrjuk. Ne legyen túl lágy, de kemény sem a tészta! Előfordulhat, hogy a burgonyának nagyobb a nedvességtartalma és még szükséges 1-2 evőkanál liszt a tésztához. Jól belisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát és kisujjnyi vastagságúra felcsíkozzuk, majd kézzel hengereket sodrunk belőle. Ezeket a hengereket kb. 1-2 cm-es vastagságúra felvágjuk, majd mindegyiket nudli formájúvá sodorjuk. Enyhén sós, olajos, lobogó vízben, több részletben megfőzzük a nudlikat. Amikor feljönnek a víz tetejére, még néhány percig tovább főzzük. Ezután szűrőkanállal kiszedjük és egy tésztaszűrőbe tesszük őket, hogy alaposan lecsepegjenek.
A sonkát és a kolbászt gusztusos, apró kockákra vágjuk. A zsiradékon pár perc alatt megsütjük a sonkát, majd a kolbászt is hozzáadjuk. Még néhány percig sütjük együtt, és a kifőtt nudlihoz keverjük, ezt az egyszerű, de annál ízletesebb ragut. Bármilyen savanyúság jól illik hozzá.

 

 

4 thoughts on “Sonkás nudli”

  1. Szia Iveta! 🙂 Nagyon örülök,hogy elkészítetted, annak meg főként,hogy sikered volt vele! Köszönöm szépen ,hogy megosztottad velünk!! Üdvözöllek: Szilvia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük