Lehet már unalmasan hangzik, de ez az igazság: ismét egy családi receptet osztok meg veletek, amit mikor még gyermek voltam, sokat készített a nagymamám. Később az anyukám, és most én próbálom ezeket az ízeket visszahozni a mindennapjainkba. Régen – főleg disznóvágások után, amikor tele volt a padlás mindenféle földi jóval: sonkával, kolbásszal -, akkor készítették. Ma is igyekszem jó minőségű alapanyagokat vásárolni hozzá, mivel ez egy egyszerű étel, viszont a siker kulcsa a házi, jó ízű sonkán, kolbászon van. Minden évben, a maradék húsvéti sonkát is ehhez az ételhez szoktuk mi felhasználni.
Hozzávalók 4 főre:
Nudlihoz:
- 50 dkg burgonya
- 15 dkg rétesliszt
- 1 db tojás
- 1 ek zsír
- csipet só
- 2 ek olaj a főzővízbe
- 30 dkg házi, füstölt sonka
- 20 dkg parasztkolbász
- fél dl olaj vagy zsír
Elkészítés:
Először elkészítjük a nudlit:
A burgonyát héjastól, enyhén sós vízben megfőzzük, majd meghámozzuk és még melegen áttörjük. Amikor már langyos, akkor rászórjuk a lisztet, hozzáadjuk a csipet sót, zsírt, a tojást, és könnyű tésztává gyúrjuk. Ne legyen túl lágy, de kemény sem a tészta! Előfordulhat, hogy a burgonyának nagyobb a nedvességtartalma és még szükséges 1-2 evőkanál liszt a tésztához. Jól belisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát és kisujjnyi vastagságúra felcsíkozzuk, majd kézzel hengereket sodrunk belőle. Ezeket a hengereket kb. 1-2 cm-es vastagságúra felvágjuk, majd mindegyiket nudli formájúvá sodorjuk. Enyhén sós, olajos, lobogó vízben, több részletben megfőzzük a nudlikat. Amikor feljönnek a víz tetejére, még néhány percig tovább főzzük. Ezután szűrőkanállal kiszedjük és egy tésztaszűrőbe tesszük őket, hogy alaposan lecsepegjenek.
A sonkát és a kolbászt gusztusos, apró kockákra vágjuk. A zsiradékon pár perc alatt megsütjük a sonkát, majd a kolbászt is hozzáadjuk. Még néhány percig sütjük együtt, és a kifőtt nudlihoz keverjük, ezt az egyszerű, de annál ízletesebb ragut. Bármilyen savanyúság jól illik hozzá.
Sziasztok!
Én elkészítettem ezt a finom kaját, maradék húsvéti sonkából és jó száraz házi kolbászból, amit a férjem csinált. Nagyon finom lett, ajánlom mindenkineknem csak húsvét után:-)
https://lh4.googleusercontent.com/-t0ERmUDVPes/VSaS3NQtdCI/AAAAAAAABxI/9wgMuWHPfss/w640-h480-no/P3010032.JPG
Szia Iveta! 🙂 Nagyon örülök,hogy elkészítetted, annak meg főként,hogy sikered volt vele! Köszönöm szépen ,hogy megosztottad velünk!! Üdvözöllek: Szilvia
Én nagyon szeretem a családi receptjeidet. Örülök, hogy megismerhetem azokat.
Köszönöm a kedvességed! 🙂