Ki ne ismerné a somlói galuskát?
A magyar cukrászat egyik legismertebb készítménye és jogosan „Magyarország kedvenc süteménye”.
Piskótatésztából készül, csokoládéöntettel és tejszínhab díszítéssel. A desszert Szőcs József Béla cukrászmester érdeme volt, az 1958-as brüsszeli világkiállításon, ahol nagy sikerrel és szakmai díj elnyerésével szerepelt. Nevét a fóti Somlyó nevű dombról kapta, ahol Szőcs József Béla pontosabban a közeli kisalagi városrészben élt, és ahol később a saját cukrászdája is működött.
A somlói galuskának szintén számos változata, receptje létezik. A tésztájához felhasználhatnak piskótatésztát frissen sütöttet vagy készen kaphatót. Egy szónak is száz a vége :), az az édesség idehaza egy örök kedvenc!
Hozzávalók 5-6 főre:
- 8 tojás
- 15 dkg cukor
- 15 dkg liszt
- 2 dkg kakaó
- 4 dkg dió
- 0,5 liter tej
- 1 rúd vanília
- 4 db tojás
- 3 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 20 dkg cukor
- 3 dl víz
- 1-1 db narancs- és citrom héja
- 1 dl rum
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 4-5 ek kakaópor
- kevés tej
- 10 dkg mazsola
- 5 dkg darált dió
- 1 ek kakaópor
- 0,5 dl rum a mazsolához
- tejszínhab
Elkészítés:
Előző este áztassuk rumba a mazsolát.
Készítsük el a piskótát: A cukor folyamatos hozzáadásával verjük kemény habbá a tojásfehérjéket, majd adjuk hozzá a kikevert sárgáját és a lisztet. A masszát osszuk három részre: az első marad natúr, a másikhoz keverjünk 4 dkg diót, a harmadik részhez 2 dkg kakaót. A masszát külön-külön terítsük ki ujjnyi vastagon, sütőpapírral borított tepsikre és közép meleg (kb. 180 fokon) sütőben süssük meg őket.
Elkészítjük a krémet: verjük kemény habbá a 4 tojásfehérjét. A tejet főzzük fel a kikapart vanília rúddal. Adjuk hozzá a cukrot és a kikevert 4 tojássárgáját. Ezután a kemény habot és a lisztet. Óvatosan keverjük össze.
A sziruphoz főzzük a cukrot vízben 10-15 percig kevés reszelt narancs és citromhéjjal ízesítve. Kihűtjük, majd a rumot is hozzáadjuk.
Elkészítjük a csokoládéöntetet: az alapanyagokat egy tálba öntjük és alaposan kikeverjük, majd folytonos keverés mellett, vízgőz felett készre főzzük.
Következhet a desszert összeállítása: egy nagyobb, mélyebb tál vagy tepsi legaljára helyezzük el a diós piskótalapot, locsoljuk meg a szirup egyharmadával, szórjuk rá a maradék dió és mazsola egyharmadát, majd kenjük rá a sárgakrém egyharmadát is. Erre fektessük a kakaós piskótalapot és ismételjük meg az előbbi eljárást. Végül a natúr piskótával is tegyünk hasonlóképpen. A tetejére kenjük a maradék sárgakrémet és szórjuk meg kakaóporral:
Tegyük néhány órára a hűtőbe. Tálaláskor kanállal szaggassunk belőle galuska formájú darabokat egy tányér közepére, bőségesen fedjük be édes tejszínhabbal és locsoljuk meg sűrű csokoládé öntettel.