Minden bizonnyal nagyon régi magyar étel. Pásztorok tápláléka volt egykoron, mint a neve is mutatja. Nemzeti étel státusza ellenére a gulyás nem volt igazán magas rangú étel a köznemesi-, főnemesi- és polgári asztalokon. Viszont a parasztok között az 1830-as évekre mindennapos pásztorételből lakodalmi fogássá nőtte ki magát. A gulyásleves általános közkedveltségnek örvend és a magyar konyha egyik fő kuriózumának számít.
Hozzávalók 5-6
- 1 kg sertéscomb
- 3 -4 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 kisebb zellergumó
- 3 nagyobb burgonya
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- 1/2 hegyes erős paprika
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
- 2 ek paradicsomsűrítmény
- 2 ek őrölt fűszerpaprika (édesnemes és csípős is)
- 2 ek sertészsírzsír
- 2 db babérlevél
- 1 ek őrölt fűszerkömény
- só,- bors ízlés szerint
Csipetkéhez:
- 1 db tojás
- liszt
- só
Tartozik hozzá egy recept videó is.
Elkészítés:
A felhevített zsiradékon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és az zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot és a paprikát, és megpároljuk. Félrehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a pirospaprikát és felöntjük egy kevés vízzel, majd amikor a folyadék elpárolódott, beletesszük a megtisztított és felkockázott húst és lepirítjuk. Ízesítjük sóval, borssal, őrölt fűszerköménnyel, hozzáadjuk a babérlevelet valamint a paradicsomsűrítményt is. Fedő alatt fél-puhára pároljuk, ha szükséges pótoljuk alóla a folyadékot, de egyszerre mindig csak kevéssel. Ezután beletesszük a felkarikázott sárga- és fehérrépát, a felkockázott zellert és a burgonyát. Kicsit együtt pirítjuk őket, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi levest főzni szeretnénk. Felforralás után fedővel lefedve puhára főzzük a zöldségeket és a húst. A csipetkét elkészítjük majd a leveshez adjuk és készre főzzük. Végül finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk a tetejét.