A nyársakra felhúzott különféle pácolt húsok, kolbászok, zöldségek, netán tengeri herkentyűk a grillezés csúcsát jelentik. Már a köret is megvan egyben egy nyárson és valóságos ízkavalkád, ami ilyenkor a tűzön készül. Íme egy változat:
Hozzávalók 4 főre (8 db nyárs):
- 50 dkg sertéstarja vagy szűzpecsenye
- 20 dkg kolozsvári szalonna
- 3 db lilahagyma
- 30 dkg gomba
- 4 ek olaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek mustár
- 1 tk paprikakrém (csemege vagy csípős)
- bors, grill fűszersó ízlés szerint
Elkészítés:
A húst, a hagymát és a gombát körülbelül egyforma méretű kockákra vágjuk. A pác hozzávalóit elkeverjük és beleforgatjuk a húsokat. Egy-két órát a hűtőben állni hagyjuk. Ez idő alatt beáztatjuk a nyársakat. Később a nyársra fűzzük a hozzávalókat felváltva: hús, hagyma, szalonna, gomba. És így tovább…
Alufóliába csomagoljuk a nyársakat és parázs felett grillrácson, néha átforgatva körülbelül 15 percig sütjük. Így a fóliában mindenhol átjárja a jóízű, kisülő zsiradék. Majd levesszük a fóliát és megforgatva átpirítjuk még körülbelül 10 percig. A hús így nem szárad ki, amikor szép pirosra sült, már tálalhatjuk is. Nem szükséges hozzá köret, de én egy finom salátával tálaltam.