A Sylvia Gasztro Angyal oldalam egyik hűséges és nagyon kedves követőjének a receptje. Gizela Szlovákiában él, és ezt a fantasztikus zöldbablevest tőle hallottam és most megosztom veletek is.
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg zöldbab
- 15 dkg kolozsvári szalonna
- 1 db vöröshagyma
- 1 csokor kapor
- 1 liter tej
- 2,5 dl főzőtejszín
- 2 ek liszt
- só-, bors-, cukor-, vegeta ízlés szerint
- kb. 2 ek ecet
Elkészítés:
A feldarabolt zöldbabot kevés vízben főzni kezdjük. Egy serpenyőben pirítani kezdjük a kockára vágott kolozsvári szalonnát. Félidőben hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és együtt pirítjuk. Amikor a zöldbab már majdnem puha, hozzákeverjük a szalonnás hagymát. Ízesítjük sóval, borssal, kevés ételízesítővel és cukorral. Körülbelül egy liter tejet öntünk hozzá és az ecettel tesszük pikánsabbá. Az apróra vágott friss kaprot is a ételhez adjuk. Végül a tejszínt kikeverjük a liszttel és a forró levesből is merünk hozzá egy merőkanállal, jól elkeverjük és ezzel behabarjuk. Egyet forralunk rajta és már készen is vagyunk.